Federalne vlasti obećale privremeno rješenje: Nacionalna biblioteka BiH nastavlja s radom

Federalne vlasti obećale privremeno rješenje: Nacionalna biblioteka BiH nastavlja s radom


Nakon današnjeg sastanka između predstavnika Nacionalne univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH) i zvaničnika Vlade Federacije BiH, dogovoreno je da će NUB BiH od sutra ponovo otvoriti svoja vrata.

Ovu informaciju potvrdio je predsjednik Vijeća zaposlenika NUB BiH, Aldin Huskić, koji je naglasio da su federalne vlasti obećale privremeno rješenje za nastavak rada ove institucije.

Prema Huskićevim riječima, Vlada Federacije BiH, zajedno s Ministarstvom obrazovanja i nauke, obećala je osigurati interventna sredstva koja će omogućiti rad Biblioteke do kraja tekuće godine. Također, najavljena su sredstva za narednu godinu, koja će biti prebačena Vladi Kantona Sarajevo, čime će se omogućiti korištenje sredstava kroz već usvojeni lex specialis zakon u ovom kantonu.

Na sastanku su izneseni prijedlozi za trajno rješavanje pravnog statusa NUB-a, koji će biti razmotreni u narednom periodu. Posebna pažnja će biti posvećena formiranju nove upravljačke strukture i njenom upisu u sudski registar prije isteka mandata trenutnog direktora, 6. septembra.

U slučaju nemogućnosti postizanja dogovora, postoji mogućnost da se entitetske vlasti obrate visokom predstavniku za trajno rješenje pravnog statusa ove institucije.

Podsjećamo, NUB BiH je jučer privremeno obustavila rad zbog dugogodišnjih problema, prvenstveno u vezi s finansiranjem i neriješenim pravnim statusom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija