Feraget: U slučaju Memić imamo devet zaštićenih svjedoka, među njima i pripadnike policije

Feraget je kazao i da tužioci koji su tada radili na slučaju Memić više neće imati priliku da se njime bave

Ovo što se dešava izgleda jako dobro, rekao je danas u razgovoru za “BHT1 uživo” Ifet Feraget, advokat porodice Memić u slučaju stradanja mladića Dženana Memića, komentarišući današnje ročište pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu, na kojem je Tužilaštvo BiH za Alisu Ramić, djevojačkog prezimena Mutap i još tri osobe zatražilo određivanje jednomjesečnog pritvora.

Slučaj Memić: Tražili su doktore koji će napisati “amnezija” da bi nekoga zaštitili

“Ovo je sistemska korupcija, nezabilježena u historiji našeg pravosuđa, ali i pravosuđa bivše države”, rekao je Feraget, navodeći da imamo pokušaje pojedinaca iz sistema da “okrenu” sistem.

“Radi se o režimskom zataškavanju dva ubistva. Gospoda u Sarajevu znaju zašto im je stalo da se zataška ubistvo Dženana Memića, a gospoda u Banjoj Luci ubistvo Davida Dragičevića”, jasan je Feraget.

“Ne utvrđujemo mi ovdje još uvijek ko je ubio Dženana Memića. Ovdje se radi o organiziranom kriminalu koji podrazumijeva organizirane grupe ljudi, najmanje tri lica, koja postoji određeno vrijeme, s ciljem da izvrši jedno ili više krivičnih djela. Ovdje tu grupu predvode tužioci iz Sarajeva u predmetu Memić, u predmetu Dragičević tužioci iz Banjaluke, koji imaju za cilj da zataškaju dva očigledna ubistva na način da vode neadekvatne istrage. Ono što vide, ne žele da vide, ako ide u pravcu rasvjetljavanja ubistva, nego se fingiraju i uništavaju dokazi s ciljem da se prikaže da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći koja se uopšte nije niti desila”, tvrdi Feraget.

On je kazao kako su u slučaju Memić sistematski uništavani svi snimci iz Velike aleje na Ilidži iz noći 8. februara 2016. godine, a onda je podmetnuto vozilo koje nema niti može imati veze sa stradanjem mladića.

Podsjetio je da je 19. februara iste godine, kada su policajci došli u hotel da izuzmu snimke sa nadzornih kamera, nestalo struje, te da je gazda hotela u jednoj emisiji rekao da je to dovelo do brisanja snimaka.

Sud BiH zabranio iznošenje u javnost zdravstvenog stanja Alise Mutap

Sad postoje dokazi šta je na tim snimcima bilo, kazao je Feraget.

“Svi su ovo dokazi bili na stolu kod Dalide Burzić (tadašnja glavna tužiteljica KS, op.a.),a nije ništa poduzela. Imala je i snimke iz Aleje. Imala je na stolu i krvavu majicu, i dokaz da je Alisa Mutap te noći odšetala iz CUM-a”, rekao je Feraget, napominjući da je dokaz sistemske korupcije to što je insistirano da se Alisi Mutap utvrdi amnezija, a radilo se o lakšim tjelesnim povredama do kojih nije moglo doći u saobraćajnoj nesreći, na kojoj je insistiralo Tužilaštvo KS.

Feraget je kazao i da tužioci koji su tada radili na slučaju Memić više neće imati priliku da se njime bave.

“Prije će ti tužioci doći u priliku da budu optuženi nego da oni utvrđuju istinu”, rekao je, ocijenivši da su slučajevi Memić i Dragičević nanijeli veliku štetu bh. pravosuđu.

Feraget smatra da je predmet stradanja Dženana Memića u vrlo osjetljivoj fazi i kaže kako se nada da će doći do proširenja istrage.

“Imamo već devet zaštićenih svjedoka, među njima i pripadnike policije koji traže zaštitu za sebe i članove svojih porodica”, naveo je advokat porodice Memić, dodajući kako taj podatak govori o kakvoj se sistemskoj korupciji radi.

“Imate časne pripadnike policije, tužilaca je manje, koji su rekli da u tome ne žele učestvovati, ali im je rečeno da se njih ne pita. Ljude koji žele sarađivati treba zaštititi”, rekao je Ifet Feraget.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79