Filip Korać isporučen Francuskoj – Optužen za 25 krivičnih djela, traži ga i BiH

Filip Korać isporučen Francuskoj – Optužen za 25 krivičnih djela, traži ga i BiH


Francusko tužilaštvo je podiglo optužnice protiv Filipa Koraća, poznatog kriminalca i desne ruke Luke Bojovića, zbog sumnji u organizovanje međunarodnog šverca droge i sudjelovanje u pranju novca. Korać je izručen iz Mađarske prije dva dana i trenutno se nalazi u pritvoru, gdje mu slijedi suđenje pred sudom za organizirani kriminal u Parizu.

Ovaj crnogorski državljanin već je bio optužen u Francuskoj po izručenju iz Mađarske, gdje ga je francuska policija potraživala zbog čak 25 krivičnih djela. Nalog za hapšenje obuhvata širok spektar optužbi, uključujući organizirani krijumčarski lanac droge i pranja novca.

Filip Korać, poznat kao desna ruka Luke Bojovića, uhapšen je u Mađarskoj 3. oktobra ove godine na osnovu Evropskog naloga za hapšenje izdanog od strane pariskog tužilaštva.

Optužbe se odnose na organizirani šverc droge i pranje novca u Francuskoj, a također ga traži i Bosna i Hercegovina zbog sličnih krivičnih djela.

On je prethodno osuđen u Hrvatskoj prošle godine zbog falsificiranja pasoša. Uprkos istragama i optužbama, Srbija nije izdala nikakve potjernice za njim, a crvena Interpolova poternica iz 2019. godine ukinuta je 2020. godine.

Filip Korać je bio meta kriminalnog klana Velje Nevolje, s kojim je bio u sukobu. Nakon ubistva Gorana Veličkovića Goksija, članovi klana su Koraću slali prijeteće poruke, ističući ga kao neprijatelja.

Povezivan je s organiziranim kriminalom još od vremena kada je preuzeo vodstvo nad zemunskim klanom nakon hapšenja Luke Bojovića 2012. godine. Iako ga je Srbija tražila preko Interpolove poternice, istraga u vezi s likvidacijom Blaža Đurovića obustavljena je zbog nedostatka dokaza.

Suđenje koje mu slijedi u Francuskoj bit će ključno za rasvjetljavanje optužbi i donošenje pravde u ovom kompleksnom slučaju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija