Finski mediji: Iza spaljivanja Kur'ana u Švedskoj mogla bi stajati Rusija

Dansko-švedskom političaru Rasmusu Paludanu, koji je u Švedskoj spalio Kur'an, pomogao je švedski novinar Chang Frick, koji je sarađivao s podružnicom ruskog propagandnog kanala Russia Today.

Paludan je u utorak za švedski list Dagens Nyheter rekao da spaljivanje Kur'ana u Švedskoj nije njegova ideja. Tvrdi da je prijedlog da otputuje u Švedsku i spali Kur'an stigao od Fricka i novinara koji radi za krajnje desni medij Exakt24.

“Njihova je ideja bila spaliti Kur'an ispred turske ambasade”, kazao je Paludan.

Prema Paludanu, također je dobio i novčanu pomoć od Fricka koja jeb bila potrebna za dobijanje dozvole za demonstracija u policiji. Frick je za Dagens Nyheter potvrdio da je platio predmetnu naknadu.

Međutim, Frick za tabloid Expressen kaže da nije unaprijed znao da će Paludan spaliti Kuran. Prema Frickovim riječima, pokušao je “natuknuti” da bi Paludan mogao učiniti nešto drugo umjesto spaljivanja Kur'ana.

“Ja lično ne bih nikoga poticao da spaljuje vjerske spise ili da to sam čini”, rekao je Frick za Expressen i dodao da je cilj bio “isprovocirati” Tursku.

Frick je također radio kao novinar za podružnicu ruskog propagandnog kanala Russia Today. U tekstu objavljenom na 2014.godine Frick kaže sljedeće:

“Također sam freelancer za RT-ovu podružnicu Ruptly. Od njih kupujemo i video isječke. Moglo bi se reći da sarađujemo.”

Ruski nezavisni medij The Insider , koji djeluje iz Latvije, objavio je u utorak navečer intervju s Frickom. U njemu Frick potvrđuje da je platio Paludanovu naknadu za protest.

Insider navodi da je Frick u prošlosti nekoliko puta putovao u Moskvu, a učestvovao je i u programima ruskih propagandnih medija. Frick poriče da je radio pod vodstvom Moskve.

Frick je također zanijekao svoje ruske veze u prošlosti. Godine 2019. pojavio se u članku u The New York Timesu, gdje je govorio o svojoj ruskoj djevojci i činjenici da je u Švedskoj optužen da je ruski špijun.

U priči Frick kaže da kao novinar piše o “problemima koje uzrokuju imigranti”. Rekao je da ne prima naredbe od Švedskih demokrata ili Kremlja, čak i ako je njegovo izvještavanje po njihovoj volji.

Nakon što je priča objavljena, Frick je na Twitteru optužio The New York Times za lažno predstavljanje. U svom tvitu Frick kaže da nikada nije radio za RT, kako je list tvrdio, već da je RT bio Frickov klijent.

Spaljivanje Kur'ana je izazvalo bijes diljem islamskog svijeta, a posebnu reakciju je izazvalo u Turskoj, koja duži period blokira ulazak Švedske u NATO zbog, kako oni navode, podrške teroristima PKK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79