Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno osudila dizanje tri prsta Nenada Nešića

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo su na prijedlog SDA usvojili danas deklaraciju u kojoj se osuđuje podizanje tri prsta ispred državnih institucija.

Klub SDA je predložio rezoluciju u kojoj se izražava zabrinutost i osuđuje provokativno podizanje tri prsta novoizabranog ministra sigurnosti Nenada Nešića ispred sjedišta institucija BiH.

“Podsjećamo na činjenicu da su najstrašniji zločini koji su počinjeni za vrijeme agresije na BiH, a koji su kulminirali zločinom genocida, kao i četverogodišnja opsada Sarajeva i teroriziranje njegovih građana, počinjeni upravo uz upotrebu simbola podignuta tri prsta, što je i dokazano brojnim sudskim presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije”, stoji u rezoluciji.

Nešić je to ponovio i u studiju Federalne televizije pitajući šta je pogrešno i zar ne smije podizati tri prsta.

“Podizanje tri prsta ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine, blizu mjesta na kojem su pale prve žrtve okupacije Sarajeva, od strane Ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, predstavlja provokaciju i svjesnu uvredu za sve žrtve agresije i zločina genocida, te ima za cilj narušavanje odnosa i destabilizaciju povjerenja između građana i naroda Bosne i Hercegovine, kao i kreiranje atmosfere straha, što najoštrije osuđujemo”, naveli su iz SDA u deklaraciji.

“Za” deklaraciju je glasalo 28 zastupnika, nije bilo protiv i suzdržanih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79