Firma otišla u stečaj, od prodaje mašina vraćen dug samo biznismenu

Firma otišla u stečaj, od prodaje mašina vraćen dug samo biznismenu


– Okružni privredni sud u Banjaluci, dvije godine nakon pokretanja, zaključio je stečaj u preduzeću „Mak Mladost“ iz Mrkonjić Grada jer povjerioci nisu bili zainteresovani za dalje vođenje postupka.

Riječ je o fabrici koju su u jeku predizborne kampanje 2014. godine otvorili Milorad Dodik i Željka Cvijanović ubijeđeni da će ona biti pokretač privrednog razvoja u ovoj lokalnoj zajednici.

Deceniju kasnije, ispostavilo se nešto sasvim suprotno. Preduzeće  je od početka imalo skromne poslovne rezultate, a broj radnika se sa početnih 110, na kraju 2021. godine se sveo na 37.

Nakon otvaranja stečaja, povjeriocima je priznato nešto manje od pola miliona maraka potraživanja, a najveći dug bio je prema Poreskoj upravi RS.

Međutim, kroz prodaju imovine, odnosno mašina, prikupljeno je tek oko 3.000 maraka, što nije bilo dovoljno ni da se pokriju troškovi stečajnog postupka.

Zanimljivo je da su se pojedini povjerioci, poput firme „Nes“, u vlasništvu porodice Nedeljka Kesića, bivšeg direktora „Hidroelektana na Vrbasu“ namirili i prije pokretanja stečaja.

Naime, oni su u februaru 2022. godine kao zalog za dug od 5.000 maraka uzeli mašinu za štampanje šablona čija je procijenjena vrijednost 12.000 maraka.

Nisu je htjeli dobrovoljno vratiti u stečajnu masu, pa će mašina kod njih i ostati jer nema novca da se pokrene parnica.

„Zbog nedostatka stečajne mase nije moguće pokrenuti parnicu pred nadležnim sudom za povrat plotera za štampanje šablona koja se nalazi kod povjerioca „Nes“ kao zalog zbog neizmirenja duga, s obzirom na to da povjerilac nije voljan da dobrovoljno vrati stvar“, navodi se u rješenju suda.

Podsjećamo, “Mak Mladost” je poslovala u prostoru fabrike “Mladost”, koju je Vlada Republike Srpske kupila u procesu stečaja i prenijela u vlasništvo opštine Mrkonjić Grad.

U fabrici su se šile bluze, haljine, suknje, hlače, ali i neki jednostavniji modeli sakoa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija