Forto odgovorio nezadovoljnim radnicima: Para nema, pregovarajte o visini plaće

Povodom protesta radnika koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo, premijer KS Edin Forto danas je ponovio da ne može obećati isplatu jednokratne novčane pomoći jer za to nema novca, ali je sindikate pozvao da pregovaraju oko visine plaća za 2023. godinu.

Iz Vlade KS podsjećaju da se vodi kontinuirani dijalog sa svim sindikatima u KS te da je ovaj saziv prvi koji kroz protekli niz godina ima potpisane i važeće kolektivne ugovore sa svim sindikatima.

U tekućoj godini su plaće u javnom sektoru povećane prvo kroz osnovicu pet posto, a kasnije tokom godine kroz razne granske kolektivne ugovore između sedam i 12 posto, u ovisnosti od radnog mjesta i otežanih uvjeta rada.

Prema podacima Ministarstva finansija KS, na ime tih povećanja u prvih 11 mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine je na ime primanja radnika u javnom sektoru u KS isplaćeno preko 70 miliona KM više nego prošle godine, dijelom kroz direktno isplaćene plaće za budžetske korisnike, dijelom kroz subvencije kantonalnim preduzećima.

Pored toga, po pitanju tužbi iz radnopravnih odnosa iz proteklog desetljeća Vlada je isplatila 22,5 miliona KM samo ove godine i još postoji više od 30 miliona KM glavnice preostalih tužbi koji opterećuju budžet.

Također, Vlada je isplatila više od 34,5 miliona KM više na ime naknade porodiljama u ovoj u odnosu na prethodnu godinu; troškovi materijala, usluga i energije potrebnih za rad svih ustanova su usljed porasta cijena porasli za 10,2 miliona maraka i moraju se finansirati iz budžeta; Vlada je isplatila 3,94 mil.KM na ime pomoći penzionerima koji primaju najnižu penziju u KS (39.397 korisnika) te su osigurana milionska sredstva za popunjavanja svih raspoloživih robnih rezervi s alternativnim gorivima za slučaj prestanka snabdijevanja gasom KS, rečeno je iz Vlade KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79