(FOTO) “Bagerima srušili džamiju i kaburove: Različiti stavovi oko rušenja stare džamije kod Zenice”

(FOTO) “Bagerima srušili džamiju i kaburove: Različiti stavovi oko rušenja stare džamije kod Zenice”


Rušenje objekta stare džamije u zeničkom džematu Šerići izazvalo je nezadovoljstvo dijela lokalnog stanovništva, koji ukazuju da o početku ove aktivnosti nisu ni na koji način obaviješteni.

Mještanin Šerića, Semir Husejnović ističe da je juče bila nedjelja, pojavile su se mašine, počele su da skrnave mezarje i to je trebalo uraditi na potpuno drugačiji način, sa najavom i u dogovoru sa mještanima i sa džematskim odborom.

Srušena džamija kod Zenice: Mještani ogorčeni postupkom Islamske zajednice

Od tada su bile aktivne mnoge inicijative mještana, džematskog odbora, grupe građana, da se taj objekta obnovi i sačuva, no bez pozitivnog odgovora iz Islamske zajednice.

Povodom reakcija oko rušenja stare džamije u Šerićima, saopćenjem za javnost oglasili su se iz Medžlisa islamske zajednice Zenica podsjetivši da izgradnjom i stavljanjem u funkciju nove džamije u džematu Šerići 2003. godine, prestala je potreba za starom džamijom, te je Izvršni odbor 2004. godine donio odluku a shodno svojim nadležnostima, o uklanjanju stare džamije u kojoj su prestale da se obavljaju sve vjerske aktivnosti od 2003. god., zbog dotrajalosti objekta i vidnog samourušavanja džamije.

Obzirom da stara džamija nije odmah uklonjena kako je Odlukom Izvršnog odbora trebala biti, vremenom se još više urušila i predstavljala opasnost za ljude, a posebno 2014. g. kada su poplave dodatno je učinile alarmantnom jer je ista, zbog zone klizišta u kom se nalazila, predstavljala opasnost za prolaznike i ostale objekte koji su se u blizini nalazili.

Zbog svih navedenih razloga pristupilo se uklanjanju stare džamije kako bi se spriječile opasne i nesagledive posljedice koje su mogle nastati urušavanjem stare džamije.

Na mjestu stare džemije, a uz saglasnost džematskog odbora džemata Šerići, biti će napravljena replika stare džamije i spomen obilježje za šehide džemata Šerići.

Medžlis Zenica u potpunosti odbacuje medijske navode u kojima se iznose neistinite, nepotpune, neutemeljene i tendenciozne informacije, navodi se u saopćenju.

Istorija stare džamije u Šerićima govori da su oko 1888. godine dolazili austrijski geometri i prvi put obilježavali i pravili karte za ovaj kraj. Prva džamija napravljena je krajem XIX stoljeća, bila je mala i sva od drveta. Proširivala se i popravljala 1912. godine, kada je urađena i pokrivena šindrom, a za vrijeme Kraljevine Jugoslavije 1935. pokrivena je crijepom. Današnja Stara džamija je proširena i napravljena od betona 1959. godine. Svečano otvorenje Stare džamije je bilo 01.01.1960. godine, munara je napravljena 1975., pošto je postala tijesna za potrebe džemata 1998. pristupilo se izgradnji nove džamije u centru sela. Izgradnja je završena i svečano otvorenje je bilo 28.09.2003. godine piše 072info.

POGLEDAJ GALERIJU

Husejnović podsjeća da je 2003. godine podnijeta inicijativa da se stara džamija obnovi, ali godinu dana kasnije izdato je rješenje kojim se nalaže rušenje objekta o trošku Islamske zajednice.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija