(FOTO i VIDEO) Dok svi odbacuju sa sebe krivicu, žitelji Gornje Breke u vodi do koljena

Penzionerku Seniju Kapo koja živi u sarajevskoj ulici Gornja Breka, samo desetak minuta od centra grada, zadesila je nedavno velika nesreća.

– Kada sam se vratila iz grada i ugledala poplavljenu kuću, doživjela sam šok. Voda iz kanalizacije mi je ušla u toalet i hodnik. Voda do koljena, zidovi natopljeni, namještaj i ćilimi uništeni. Imala sam šta vidjeti. Katastrofa. Zašto? Jer su probili put iznad moje kuće. Napravili zid na kojem su probušene rupe i kroz koji izlazi kanalizacija. Prozor od toaleta su mi do pola zabetonirali da mi voda ne ulazi. Samo zamislite to, priča zabrinuto Kapo i dodaje da voda i fekalije izlaze najčešće za vrijeme padavina.

Ali ne samo njoj, nego i drugim stanovnicima Gornje Breke, koje smo, na njihov poziv, obišli i sa kojima smo razgovarali, piše Oslobođenje.

Neuslovno za živjeti

Zajki Kariću je julska prošlogodišnja poplava uništila dvorište i prizemlje kuće. Kaže nam da kome god se požalio taj je samo šutio.

– Štetu mi je ovo veliku nanijelo. Zvao sam općinsku inspekciju gdje su mi kazali, “Pa, najbolje ti je da kuću osiguraš”, govori nam Karić.

Suadi Hrbat je u kući uvijek vlažno. Voda joj se nakupila u hodniku i zid je popucao. Govori nam da je iz svog džepa platila štetu, i tek je donekle otklonila.

– Nije samo to problem. Ulica je razrovljena i puna rupa i vode. Zar smo zaslužili da živimo u ovakvim neuslovima, pita Hrbat, dugogodišnja stanovnica ove mahale.

"Horor" ulica u Sarajevu

Pogledajte kako građani, nadomak strogog centra Sarajeva, hodaju "horor" ulicom! Opširnije na: https://bit.ly/2D6TEeg

Gepostet von Oslobodjenje am Samstag, 27. Oktober 2018

A šta kažu nadležni, Općina Centar, Zavod za izgradnju KS-a i KJKP Vodovod i kanalizacija?

Iz Općine Centar tvrde da pomenuti lokalitet predstavlja jedno od najtežih i najkompleksnijih područja sa aspekta klizišta, podzemne komunalne infrastrukture i saobraćaja. Problematikom ovog lokaliteta eksperti za detekciju i sanaciju klizišta iz Zavoda za izgradnju KS-a bave se još od 2016. godine. No, tvrde da u ulici Gornja Breka nema klizišta.

– Svi problemi vezani za infrastrukturu ove ulice, posljedica su klizišta u ulici Hamida Beširevića koja se nalazi iznad ulica Gornja Breka, a koje je detektirano i sanirano u 2017. godini, sredstvima koje je za tu namjenu izdvojila Općina Centar, kažu iz Zavoda.

A, Općina je, kažu nam u Centru, uradila prvu fazu izgradnje nove ceste u ulici Nedžada Mušića u dužini od oko 470 metara, za šta je utrošeno 850 hiljada maraka. Da bi nastavila drugu fazu radova na ovoj putnoj komunikaciji, odnosno izgradila vodovodnu mrežu i separatnu kanalizaciju, iz Općine Centar ističu da su zatražili od KJKP Vodovod i kanalizacija saglasnost za priključenje buduće mreže iz ulice Nedžada Mušića u sistem koji se nalazi u ulici Gornja Breka.

– Ovo preduzeće nije dalo saglasnost, navodeći da je to moguće samo uz uslov da se prethodno uradi potpuna rekonstrukcija mreže u ulicama Hamida Beširevića i Gornja Breka (vrijednost radova je procijenjena na oko 2,5 miliona KM), kako bi oborinske cijevi većeg profila mogle prihvatiti svu vodu iz ulice Nedžada Mušića, kažu iz Općine.

Također i iz Zavoda za Izgradnju ističu da je ostao neriješen problem odvodnje fekalne i oborinske kanalizacije u ovim ulicama, ali da su te aktivnosti planirane za 2019. godinu.

S obzirom na to da je KJKP Vodovod i kanalizacija izradila projektnu dokumentaciju za sve tri ulice, a da nemaju vlastitih sredstava za rekonstrukciju mreže na ovom području, kako nam kažu iz Općine Centar, u okviru kandidovanja projekata rekonstrukcije kanalizacione mreže sredstvima EBRD-a, Općina će prema novom ministru komunalne privrede KS-a uputiti prijedlog da se ovaj lokalitet rješava kao jedno od najznačajnijih pitanja. U što kraćem roku.

Ko je nadležan?

Općina tvrdi da nisu nadležni za obnovu vodovodne i kanalizacione mreže u sistemu koji održava KJKP Vodovod i kanalizacija, ali da su spremni izdvojiti dio sredstava kako bi se riješili veliki problemi šireg lokaliteta Gornje Breke.

– Do tog rješenja obustavili smo daljnje radove na novoj saobraćajnici u ulici Nedžada Mušića jer bi asfaltiranje ove ceste dovelo do još većeg pogoršanja stanja oborinskih voda sa direktnim mogućim posljedicama po stanovništvo, navode iz Općine.

No, u ViK-u druga priča. Naglašavaju da je obaveza obezbjeđenja potrebnih finansijskih sredstava u nadležnosti Općine.

– Na pomenutom lokalitetu egzistira fekalna kanalizacija FAC 300mm. U toku prethodnih godina došlo je do bespravnih i tehnički nekorektnih priključenja na fekalnu kanalizaciju oluka individualnih objekata, odvoda sa vanjskog uređenja objekata i parcela, uličnih poprečnih rešetki. Postojeći fekalni kanal FAC300 predviđen je samo za prijem sanitarno fekalnih voda domaćinstava a ne kišnih voda objekata i predmetnog sliva, te na iste nije dimenzioniran i ne može da ih primi, navode iz ViK-a i dodaju da su o ovoj problematici više puta upoznavali nadležne općinske službe.

Pitanje je šta ovo prebacivanje ping-pong loptica žiteljima Gornje Breke znači?

Ko treba da ustanovi pravog krivca?

Građani, sigurno, ne.

Bračni par Nijaz i Hana Plavuškić su ogorčeni. Jednu sobu u kući nikako ne koriste.

– Uništena nam je. Osjete se fekalije, ni izračiti se ne može, kažu.

Iz Zavoda za izgradnju KS-a, inače, napominju da se niti za jedan objekat, planiran na terenu na kojem je detektirano klizište, ne može dobiti građevinska dozvola dok se ne izvrši sanacija tog klizišta, javlja Oslobođenje.

Građani opominju vlast da se ovdje ne radi o papiru, nego o njihovom životu, koji je u svakom danu ugrožen. Stoga će svi koji imaju građevinsku dozvolu (da bi bilo sve po zakonu) pokrenuti tužbe prema svima pomenutim u ovoj tužnoj priči.

 

 

Crna hronika / Foto Oslobođenje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments