(FOTO) Ispraćena 53 pripadnika Oružanih snaga BiH

Pripadnici 10. rotacije Pješadijske jedinice u Afganistanu izvršavati zadatke koji se uglavnom vežu za osiguranje baze dok će pripadnici Vojne policije OS-a BiH obavljati vojno-političke zadatke

Svečani ispraćaj 45 pripadnika 10. rotacije Pješadijske jedinice te osam pripadnika 4. rotacije Vojne policije Oružanih snaga (OS) BiH u operacije podrške miru u Islamsku Republiku Afganistan upriličen je u srijedu u kasarni “Božan Šimović” u Čapljini.


Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš kazala je kako su mirovne misije jedna od obveza koje Ministarstvo odbrane BiH, odnosno Oružane snage ove države imaju po zakonu o odbrani.

– Danas smo nazočili svečanosti ispraćaja naših vojnika i vojnih policajaca i smatram da je ovo još jedna potvrda kako su pripadnici OS-a BiH spremni i pripremljeni bez obzira o kakvoj zadaći međunarodnog karaktera je riječ i da oni sigurno mogu odgovoriti na sve što je pred njih postavljeno – ocijenila je Pendeš.

Istaknula je kako Oružane snage BiH za svoje pripadnike dobivaju najviše ocjene i pohvale kad su u pitanju mirovne misije, bez obzira na to u kojoj zemlji svijeta se oni nalazili.

Načalnik Operativne komande OS-a BiH, generalmajor Radovan Ilić ustvrdio je kako će pripadnici 10. rotacije Pješadijske jedinice u Afganistanu izvršavati zadatke koji se uglavnom vežu za osiguranje baze dok će pripadnici Vojne policije OS-a BiH obavljati vojno-političke zadatke.

– Oni će svoje zadatke izvršavati u skladu s odlukom Predsjedništva BiH, a ja sam danas bio u prilici da se uvjerim u to kako su ovi ljudi izabrani u skladu s kriterijima, da su kroz šest mjeseci priprema u potpunosti obučeni i osposobljeni te da će uspješno izvršavati zadatke i dodijeljenu misiju – istaknuo je Ilić.

Komandant 4. pješadisjke brigade, brigadir Zdravko Rezić kazao je kako je njegova misija bila opremiti i obučiti ovu jedinicu što je, kaže, uspješno i izvršio.

– Radi se o šestomjesečnoj obuci koja se provodi u tri faze u kojoj nam po pitanju pružanja prve pomoći pomažu i naši partneri iz NATO-a, dok sve ostalo radimo svojim iskustvom iz prethodnih obuka – naglasio je Rezić.

Na ceremoniji ispraćaja osim ministrice Pendeš, generalmajora Ilića, brigadira Rezića i ostalih službenika Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH nazočili su i predstavnici lokalnih, kantonalnih i državnih institucija, predstavnici vojno-diplomatskog kora akreditiranih u Bosni i Hercegovini, Štaba NATO-a u Sarajevu i Komande EUFOR-a, te članovi porodica pripadnika OS-a BiH koji odlaze u misiju prenosi Faktor.

Memić pokazao poruku od Ružice Jukić i pozvao je da podnese ostavku

Komentari

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79