(FOTO) Mihael Varga pokušao prevariti muškarca preko OLX-a za BMW aluminijske felge

Na sreću propao još jedan pokušaj krađe preko interneta. Lažni kupci zahtijevaju razmjenu preko DPD-a, uzimaju podatke bankovnih kartica i skidaju novac

Na društvenim mrežama se šire upozorenja na prevarante koji se javljaju na oglase online prodaje i predstavljaju se kao kupci zahtijevajući da se transakcija robe i novca izvrši preko DPD-a tražeći podatke bankovne kartice na osnovu kojih, navodno, ukradu novac sa računa.

Muškarac koji je pronašao željeni artikal na platformi “OLX”, kontaktirao je korisnika kako bi kupio navedeni proizvod. Riječ je o aluminijskim felgama za putničko motorno vozilo BMW za cijenu od 450KM.

Nakon kratke komunikacije, predstavio kao Mihael Varga, te pokušao je prevariti bh. građanina. Na sreću nije mu uspjelo.

Nakon kratke komunikacije prodavača je pokušao prevariti da uplati novac preko DPD-a kurirskog sitema koji posluje u Hrvatskoj a ne u našoj zemlji.

“Uzimaju podatke bankovne kartice navodeći da je to potrebno kako bi razmjenu robe i novca izvšili preko DPD Croatia kako bi kupili navedeni artikl. Pazite se svakakih prevaranata ima.”

 

Iz DPD Croatia su nam kazali da su upoznati sa sve češćim prevarama, ali u Hrvatskoj s obzirom na to da oni uopće nemaju poslovnu jedinicu u našoj zemlji.

– Nažalost, u posljednje vrijeme sve su učestaliji pokušaji prevare putem raznih portala za online kupovinu. Međutim, moramo naglasiti da u Bosni i Hercegovini ne postoji DPD kao poslovna jedinica te poruke nisu poslane s naše strane – kazala je Valentina Nakić, asistentica u marketingu i odnosima s javnošću DPD Croatia.

DPD je nedavno izdao “upozorenje o pokušajima internetskih i telefonskih prevara”.

– U posljednje vrijeme sve su češći pokušaji prevare putem raznih portala za online kupovinu, posebno na oglašivačkim stranicama i / ili putem telefonskih poziva. U pojedinim slučajevima spominje se i DPD kao dostavna služba kojom se šalje novac i / ili roba. Prevaranti se predstavljaju kao zainteresirani kupci koji žele izvršiti uplatu ili kao prodavači koji traže avans kao garanciju za prodaju.

Uvijek se radi o prikupljanju podataka: ime i prezime, broj kartice, datum isteka kartice te trocifrenim kontrolnim brojem (CVV). DPD želi istaknuti da se takve upute ne slijede, da takve poruke predstavljaju zloupotrebu brenda DPD te navedene poruke nisu poslane s naše strane. DPD šalje e-mailove isključivo s dpd.hr domene te nikada neće tražiti podatke platnih kartica putem elektronske pošte ili kroz digitalne kanale komunikacije (chat, SMS, WhatsApp i sl.) – stoji u nedavnom saopćenju DPD-a Croatia.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79