(FOTO) Njemačka od danas u lockdownu, građani obaviješteni o višemjesečnim ograničenjima

U Njemačkoj je danas registrovano 12.097 novozaraženih koronavirusom, a država će od danas biti u “blažoj formi” lockdowna jer će vrtići i škole nastaviti s radom.

Njemačka donira 12 respiratora bolnicama širom Bosne i Hercegovine

Barovi, kina, pozorišta, muzeji, fitness studiji i bazeni od danas su zatvoreni, dok će kafići i restorani moći nuditi samo hranu i pića za ponijeti.

Javna okupljanja ograničena su na dva domaćinstva i ne više od deset ljudi. Ipak, za razliku od prvog lockdowna koji je uveden na proljeće – škole i vrtići ostat će otvoreni.

Ministar zdravstva Jens Spahn pozvao je javnost da se pripremi za “višemjesečna ograničenja i apstinenciju”.

“Blagi” lockdown trajat će do kraja ovog mjeseca, no ukoliko se situacija ne popravi do tada, moguće je da će potrajati duže.

Vrijedi istaknuti da je broj preminulih od posljedica oboljenja COVID-19 u Njemačkoj manji nego proljetos, kada je dosegnuo vrhunac.

Međutim, šef udruge njemačkih bolnica Gerald Gaß upozorio je kako bi se ovaj trend mogao poremetiti za dvije sedmice, kada se očekuje da će broj pacijenata na intenzivnoj njezi premašiti brojke iz aprila.

Iako Njemačka ima rezervne kapacitete za oko 6.000 pacijenata, zabrinuti su za nedostatak osoblja koje bi se brinulo o onima kojima je potrebna intezivna njega prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79