(FOTO) Ovako se od inspekcije ‘krije’ 24 tone robe u vrijednosti 200. 000 KM

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, na osnovu operativnog rada i pojačanih operativnih taktičkih mjera na Graničnom prijelazu Orašje izvršili su kontrolu putničkih motornih vozila.

Uz upotrebu specijalističke opreme prilikom detaljnog pregleda putničkih motornih vozila pronašli su neprijavljenu robu kod tri fizičke osobe (razna tehnička oprema), te je ista privremeno oduzeta.

Prilikom vršenja pojačanih aktivnosti na poštivanju zakonskih propisa izvršene su provjere prometa akciznih proizvoda na području Brčko Distrikta. Tom prilikom vršeći kontrolu kod osam osoba pronađeni su akcizni proizvodi, a radilo se o 1280 paklica cigareta i 92 kg sitno rezanog duhana, 821 paklica ručno motanih cigareta koji nisu bili obilježeni na zakonom propisani način, niti je za iste posjedovana zakonom propisana dokumentacija.

(FOTO) Akcija UIO: Krijumčari neuspješno sakrili 24 tone robe u vrijednosti preko 200.000 KM

Izdato je devet prekršajnih naloga u iznosu od 6.600 KM, te će biti sačinjena dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda. Ukupna vrijednost oduzete robe je 40.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja dobivenih putem kontakt točke za razmjenu informacija sa Republikom Hrvatskom te prema instrukcijama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a po nalogu Suda Bosne i Hercegovine uz asistenciju službenika MUP-a Tuzlanskog kantona izvršen je pretres dva skladišna prostora na području Grada Tuzla. Tom prilikom su pronađene i privremeno oduzete 24 tone robe ukupne vrijednosti cca. 200.000 KM.

Protiv osumnjičenih osoba Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine će biti podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje u počinjeno krivično djelo ‘Carinska prijevara’ iz člana 216. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 0800 206 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, priopćeno je iz Ureda za informiranje UNO BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79