(FOTO) Ovo je kuća u kojoj žive članovi sekte Lev Tahor, koje još nazivaju i “jevrejskim talibanima”

U naselje Kula u Istočnoj Ilidža, krajem decembra je doselila grupa specifična po načinu života i odijevanja, čiji dolazak je uznemirio stanovnike ovog mjesta, s obzirom na to da je, kako oni tvrde, riječ o sekti.

Ekstremistička jevrejska sekta živi u objektu poslanika u NSRS-u: Savo Vulić ih nije prijavio

Mještani navode da je navodno riječ o sekti Lev Tahor, koje još nazivaju i “jevrejskim talibanima”.

Iz Službe za poslove sa strancima su potvrdili da na ovom području trenutno živi 37 stranih državljana, koji su došli s područja SAD-a, Kanade i Gvatemale te da je riječ o grupi koja “praktikuje religijska uvjerenja na esktreman način”, međutim nisu utvrdili da postoje bilo kakva krivična djela koja se vežu za njih.

Jedan od stanovnika ovog naselja je za Katera.news rekao da je na internetu pronašao fotografije i snimke sekte Lev Tahor, na kojima je prepoznao i dvojicu svojih komšija, kao i predmete koje je viđao kod njih, poput identičnih dječijih kolica.

Inače se članovima te sekte u svijetu pripisuju zaista teška djela, a mnogi od njih su protjerani iz brojnih država u svijetu. Moguće je pronaći informacije o tome da je sekta Lev Tahor u prošlosti bila osuđivana za otmice djece, pedofiliju, silovanja, sklapanje maloljetničkih brakova, zlostavljanje djece, a o životu u ovoj sekti postoje i brojna svjedočenja na internetu.

Zanimljivo je i da je Lev Tahor sekta živjela u ukupno 7 država svijeta, a trenutno, od kraja 2021. godine, žive samo u Rumuniji i Bosni i Hercegovini.

Doselili se nadomak Sarajeva: Nadležni prate osobe koje pripadaju ekstremističkoj jevrejskoj grupi

Ekipa Source.ba portala je danas bila u naselju Kula nadomak Sarajeva, ali niti mještani niti navodni članovi pomenute sekte nisu htjeli pred našu kameru.

Ipak, u neformalnom razgovoru nam je jedna stanovnica ovog naselja rekla da nema nikakvih problema s njima, te da kada su tek došli je mislila da je riječ o migrantima.

Druga mještanka nam je kazala da joj “nije svejedno zbog njihovog prisustva”, te da je čula da su navodno “oštetili automobil jednom komšiji”.

Te navode treba uzeti sa “velikom rezervom” jer nam je i Boris Kožemjakin, predsjednik sarajevske Jevrejske opštine kazao da je riječ o grupi zatvorenog tipa, koja je okrenuta sama sebi, te da su potpuno bezopasni.

Kontroverzni posjetioci Istočnog Sarajeva: Ko su pripadnici ultraortodoksne jevrejske sekte Lev Tahor?

“Nismo ostvarili nikakve kontakte, niti imamo namjeru. Oni su prema informacijama koje ja imam potpuno bezopasni, takoreći ‘samo svoji’. Nisu pokušavali ostvariti azil, niti bilo šta drugo. Praktično, nemamo nikakav kontakt niti želimo ikakav kontakt s njima. Sve ono što bi moglo biti eventualni problem, problem je među njima samim, odnosno da nedaj Bože naprave nešto sebi samim, ali nisu do sada bili suicidni, niti su imali ikakvih tih zloupotreba i problema”, istakao je Kožemjakin.

Zašto su baš Bosnu i Hercegovinu izabrali kao destinaciju?

“Razlog je otvorenost naše zemlje, koja je u svakom slučaju dozvolila koristeći bezvizni režim mogućnost boravka od tri mjeseca, te su iskoristili tu mogućnost. Tako da razlog nije niti politički niti bilo koji drugi problem”, zaključio je Kožemjakin.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci nam je potvrdio da im se nisu obraćali, te da je prvi put za njih čuo kada su se pojavili u Istočnom Sarajevu.

“Ranije nisam čuo za njih, međutim, takvih sekti ima u svim vjerskim skupinama, a pošto Jevreji ovdje nisu baš mnogobrojni, onda za tu grupu nisam ni čuo. Oni su inače bili aktivni u Izraelu, pa su onda prešli u Ameriku i Kanadu i Gvatemalu, to sam pročitao na internetu i to je sve što znam o njima.

Riječ o maloj i zatvorenoj grupi od nekoliko desetina ljudi, koji tako žive, zatvoreni i odvojeni od svijeta, te žive po pravilima 5.000 godina starim”, kazao je Finci piše Source.

Panika u Sarajevu: ‘Doselili su nam se ‘židovski talibani

Evo šta je pokazala istraga: U Kulu kod Sarajeva doselila jevrejska ekstremistička sekta?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79