(FOTO) Pogledajte kako izgleda život u sarajevskim studentskim domovima

(FOTO) Pogledajte kako izgleda život u sarajevskim studentskim domovima


Evo kako izgleda život u studentskim domovima u našoj zemlji, a oni su s nama podijelili svoja iskustva.

Kotlovnica u domu na Bjelavama koju studentice i studenti nazivaju ‘tempiranom bombom’, nedostatak tople vode, kupaonice bez ključeva, stjenice, samo su neke od poteškoća sa kojima se studenti svakodnevno suočavaju.

Kada bi bili u finasijskoj mogućnosti, studentice i studenti bi rado izabrali privatni smještaj umjesto zajedničkih soba i kupatila u domovima, pokazuju odgovori oko 150 studentica i studenata iz 58 gradova ili mjesta naše zemlje.

Dok neke finansira porodica, čak jedna trećina kaže da su imali problem s plaćanjem smještaja u domu. Hrana u domovima ne zadovoljava potrebe studentica i studenata, i više od trećine studenata ne bi nikome preporučilo ovakav tip smještaja piše RadioSarajevo.

Također, gotovo polovina nema sopstveni WC i kupatilo u domu, a, najveći broj njih dijeli sobu sa drugim osobama.

Tek trećina ispitanika/ca žalila se Upravi doma na probleme s kojima se susreću, a samo u dva slučaja žalbe Uprava je poduzela nešto.

Tempirana bomba na Bjelavama

Aldin Mešan je predsjednik Asocijacije studenata Studentskog centra Sarajevo i jedan je od stanara doma Bjelave.

Udruženje na čijem je čelu naš sagovornik aktivno se bavi problemima u studentskim domovima koji spadaju pod Studentski centar Sarajevo. Objašnjava nam da kao predsjednik Udruženja nema benefite u novčanom smislu, funkciju je prihvatio kako bi stekao nova iskustva.

Studentice i studenti se najčešće obraćaju nama, ali mogu se obratiti i upravi Studentskog centra. Na Bjelavama boravi oko 550-560 studentica i studenata, dok ih je u Nedžarićima možda 50-ak više.

Glavna razlika između Bjelava i Nedžarića je lokacija. Cijena smještaja je slična, sami broj studentica i studenata je tu negdje, Bjelave trenutno malo odstupaju zbog reprezentativnog drugog paviljona.

Ukratko, na Bjelavama je najveći problem kotlovnica, a Nedžarići imaju problem s vodovodnim i električnim instalacijama. Utopljavanje objekta u Nedžarićima izvršeno je prije dvije godine, ali im trenutno prokišnjava krov i bore se s pojavom stjenica”, govori Mešan.

U domu na Bjelavama boravi naš sagovornik, a, studenti se na ovoj lokaciji najčešće žale na inventar i stanje kupatila, osim toga, tu su i problemi sa električnim instalacijama. Dodajmo i da je riječ o objektima koji su izgrađeni 70-ih godina i njihova rekonstrukcija trebala je do sad biti obavljena.

Kotlovnicu nazivamo tempiranom bombom, ona se nalazi ispod restorana u kojem se dnevno hrani oko 500 studentica i studenata. Stara je preko 30, 40 godina, rekonstrukcija se trebala izvršiti još 90-ih godina; nedavno je kotlovnica stala u potpunosti i tri dana smo bili bez tople vode.

Kotlovnica pravi velike gubitke Studentskom centru, kad uđete unutra nije ugodno, imate strop koji otpada, konstantno curenje vode iz bojlera, katastrofalno”, priča Mešan.

Zbog ovog problema, studentice i studenti toplu vodu imaju samo u određenim terminima u danu, tačnije, od 16 do 23 sata.

Sa stanjem kotlovnice na Bjelavama upoznato je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i ministrica Adna Mesihović. Mešan navodi da su održali zajednički sastanak i formirali radnu grupu koja je popisala sve infrastrukturne probleme u koje spada kotlovnica.

“U narednom periodu je planirana rekonstrukcija, ali trenutno postoji problem finansija. Moram naglasiti da bi sama mjesna zajednica bila u opasnosti ukoliko bi došlo do eksplozije. Ovo je ogroman problem i za stanovnike Bjelava, nažalost, tek kad dođe do problema razgovarat ćemo o ovome”, veli Mešan.

Svaka poteškoća koja se pojavi u Nedžarićima ili na Bjelavama prvo se prijavi upravi doma, upravnik napravi prijavu za kvar i proslijedi je majstorima, a kad studentice i studenti imaju veći problem obraćaju se direktoru Studentskog centra. Mešan kaže da lanac komunikacije dobro funkcioniše, a nas interesuje kako su onda nastali ovoliki problemi.

“Zakazali su studenti jer se ne borimo zajedno, zatim Vlada Kantona Sarajevo koja je pokazala nemar prema Studentskom centru, a i sami menadžment. Postojao je porezni dug koji je prošle godine isplatilo Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, dug je iznosio 1.200.000 KM i kočio je promjene”, tvrdi Mešan.

Kad dođete na Bjelave vidite utopljene paviljone, ali ne vidite kako to sve izgleda iznutra

Pozitivan primjer je drugi paviljon koji je renoviran 2016. godine, ima nove instalacije i dobar inventar. Svaka soba ima vlastito kupatilo, frižider i televizor. Kako nam govori Mešan, u ovom paviljonu su smještene studentice i studenti starijih godina studija.

Bjelave trenutno imaju pet aktivnih paviljona, studentice i studenti ne plaćaju istu cijenu za sve paviljone i ona u konačnici ovisi od subvencija kantona iz kojeg studentice i studenti dolaze i vrsti smještaja koji koriste.

“Cijena na Bjelavama ovisi o paviljonu i subvenciji kantona iz kojeg dolazite, kreće se između 170 i 200 KM. Usporedbe radi, domovi u Tuzli (oko 90KM) i Zenici (oko 160KM) su izgledom slični onima u Sarajevu, ali studentice i studenti manje plaćaju smještaj. Najbolja je situacija u Mostaru i oni imaju najmanje cijene.

Drugi paviljon je dobar primjer, a nikad ne bih volio živjeti u prvom paviljonu. U navedenom paviljonu borave isključivo djevojke, inventar je isti od 1970-ih godina, vertikale kupatila su u užasnom stanju, stalno osjetite smrad, vlagu u prostorijama…

Koriste stare madrace i namještaj i imaju zajednička kupatila. Stid me kad se osvrnem na to, a mogu misliti kako je djevojkama”, priča Mešan

POGLEDAJ GALERIJU

Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija