(FOTO) Povrijeđen skijaš na Bjelašnici

Redakciji portala Crna-Hronika poslali ste informaciju o ukazivanju pomoći unesrećenom skijašu na Bjelašnici.

Gorska Služba Spašavanja Sarajevo prva je izašla na teren i ukazala pomoć skijašu.

Uskoro više informacija.

loading...

Dobro je znati na ski stazama…
Gorska Služba Spašavanja – stanica Sarajevo između ostalog na skijalištu organizuje potrage za izgubljenim skijašima, vrši pružanje prve pomoći povrijeđenim licima te organizuje transport povrijeđenih do zdravstvene ustanove. Kao i svake sezone do sada, spasioci GSS – stanice Sarajevo će brinuti o bezbjednosti svih ljubitelja zimskih sportova u ski centru Bjelašnica/Igman. Na svim stazama i na planini, u toku sezone se ukaže pomoć i zbrine oko 350 povreda. Zbog prirode skijaškog sporta, povrede su dosta česte i nerijetko prilično ozbiljne, što zahtjeva brzo lociranje povrijeđenog i pružanje neophodne prve pomoći.
Savjeti za skijaše i bordere:
Održavajte ili poboljšajte fizičku kondiciju prije ski sezone. Nastojte se dobro zagrijati i razgibati prije prve dnevne vožnje, jer je polazak na „hladno“ najčešći uzrok mogućih povreda/nesreća. Odaberite stazu koja je u skladu s vašim skijaškim znanjem.
Ne zaustavljajte se i ne odmarajte na sredini staze, već sa strane.
Brzinu vožnje prilagodite svom znanju, vremenskim uslovima i situaciji na stazi.
Prije početka sezone ili na svakih 5 do 7 skijaških dana provjerite stanje vaše opreme. Sredite podlogu i kantne (rubnike), provjerite ispravnost i podešenost vezova prema vašoj tjlesnoj težini i znanju skijanja. Skijaška cipela (pancerica) ne smije da bude velika, i da vam peta šeta (gore-dole; lijevo-desno) u njoj. Loša i zastarjela oprema za skijanje/bordanje može biti uzrok povrede, prije svega, loši vezovi koji se ne otvaraju na vrijeme, veliki broj cipele, tupi rubnici na skijama, …
Skijaši moraju poštovati oznake, upozorenja i informacije na skijalištu. Većina nesreća se događa početkom ili krajem dana zbog umora!
Kada osjetite umor i utrnutost nogu preporuka je da prestanite sa skijanjem ili napravite pauzu. Pazite na radno vreme žičara. Skijanje van staza je posebno nezgodno.
Ako naiđete na povrijeđenog, obilježite mjesto ubadanjam štapova i ukrštanjem skija iznad povrijeđenog kako drugi skijaši ne bi naletili, pogotovo u uslovima slabe vidljivosti. Ne raditi ništa povrijeđenom skijašu. Jedina stvar koja može da se uradi na licu mjesta je neka vrsta utopljavanja povrijeđenog. Odmah obavijestite Gorsku Službu Spašavanja na dežurni telefon, a naši članovi stalno patroliraju stazama ili obavjestite bilo koga iz ski centra koji će sa spasiocima stupiti u kontakt radio vezom.
Bitno je PRECIZNO uočiti mjesto nesreće i povrijeđenog na stazi kako se ne bi desilo da spasioci traže povrijeđenog više od 15 minuta po planini samo zbog loše procjene mjesta povrede.
U slučaju gubljenja u planini poslije prestanka rada žičara, savjet je ne zavlačiti se u šumu kako bi se zagrijali, jer je onda teže naći Vas. Pokušajte da se držite neke staze ili putića uz skijašku stazu.
Prilikom poziva Gorskoj Službi Spašavanja – stanica Sarajevo potrebno je navesti tačnu lokaciju gdje se nalazite uz opis o kakvoj nesreći se radi i sačekati da pomoć dođe.
U slučaju potrebe za pomoć na skijaškoj stazi, kao i u bilo kojoj situaciji vezanoj za kretanje, boravak i opasnosti u planini, možete se obratiti spasiocima Gorske Službe Spašavanja – stanica Sarajevo, pozivom na brojeve telefona:
Bjelašnica/Igman Ski: +387 61 214 351
Dežurni telefon (24/7): +387 62 654 456
Operativni centar CZKS: 121

Loading..