(FOTO) Vozači, oprez: Snijeg opet stvara probleme u BiH

Dionica autoputa Zenica – Sarajevo danas je prekrivena snijegom, što iznimno otežava saobraćaj.

Zbog novih intenzivnih snježnih padavina usporeno se saobraća na svim putevima, a iz BIHAMK-a se vozačima savjetuje maksimalno oprezna vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Vozači se mole da na put ne kreću bez zimske opreme.

Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima, a na tim dionicama teretna vozila trebaju koristiti lance. Izdvajamo puteve: Sarajevo – Olovo – Kladanj, Tarčin – Konjic, Bugojno – Novi Travnik, Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje, Sarajevo – Rogatica, Han-Pijesak – Vlasenica i Sarajevo – Foča.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolovoz zasnježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima, piše Avaz.

Na magistralnom putu M-17 Zenica – Nemila, zbog radova u tunelu Vranduk, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse na GP Brčko – Gunja. Na GP Izačić – Ličko Petrovo Selo zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi. Na GP Bosanski Novi – Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Istovremeno i u glavnom gradu BiH snijeg je počeo intenzivnije padati u poslijepodnevnim satima.

Tako u Sarajevu, osim snijega koji već nekoliko sati pada bez prestanka, velike probleme stvara i vjetar.

Također, saobraćaj se odvija otežano.

Inače, jak snijeg koji neprestano pada već nekoliko sati prozrokovao je probleme kada su u pitanju letovi. Tako je danas sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu otkazan i let za Ljubljanu.

 

Crna hronika / Foto Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments