Fotografija tetovirane žene u Sarajevu 1912. godine privukla pažnju: Stari motivi ponovo postaju trend

Fotografija tetovirane žene u Sarajevu 1912. godine privukla pažnju: Stari motivi ponovo postaju trend


 

Fotografija tetovirane žene u Sarajevu 1912. godine privukla pažnju. Znate li šta je sicanje?Foto: Facebook / Žena u Sarajevu pokazuje svoje tetovaže, Bosna, 1912. godina
Popularna Facebook stranica Historic Photographs objavila je fotografiju istetovirane žene u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima koji su dostupni u opisu, fotografija je djelo Alberta Kahna, a nastala je 1912. godine u Sarajevu.

“Žena u Sarajevu pokazuje svoje tetovaže, Bosna, 1912. (Fotografirao Albert Kahn)”, stoji uz opis.

Objava je oduševila mnoge, a mi smo vam odlučili otkriti nešto više o tradicionalnom tetoviranju žena u Bosni i Hercegovini.

Stariji istraživači zabilježili da se nekad na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kod katoličkih žena – Hrvatica, izvodio običaj tetoviranja dijelova tijela, uglavnom ruku.

Te običaje je – davne 1889. godine opisivao i pisao o njima – liječnik Leopold Gluck, zatim opširnije Ćiro Truhelka, a poslije i brojni drugi autori.

Prema nekim autorima, ti običaji su naslijeđeni od starih Ilira. Zabilježenim iskazima s terena, svugdje se navodi da su to običaji kojima su se tako tetovirane katoličke djevojke ‘branile’ od nasrtljivih Osmanlija ili da ne bi promijenile vjeru.

U vrijeme austrougarske vlasti zabilježeni su najljepši primjerci te vrste tetoviranja. Kada je riječ o ukrasnim motivima, najviše dominira motiv križa, zatim jelica, grančica, sunce, kolo, zvijezda, ograda, klasje, vijenac, narukvica i drugi motivi.

Neki krajevi su imali svoje karakteristične motive, kao recimo kupreški križ. Tetoviranja su se izvodila na rukama, ponegdje i na prsima. Bilo je uobičajeno da i muškarci imaju tetovirane križeve na ramenu ili čelu, navodno da bi se takvim obilježjem na dječaku ‘spriječilo’ njegovo odvođenje u janjičare.

Zapisano je da se u srednjoj Bosni tetoviranje izvodilo određenog dana u godini. Uglavnom je to na dan sv. Josipa (19. marta), a rjeđe na druge blagdane kao Blagovijest ili Cvjetnu nedjelju.

Za tetoviranje su koristili čađ sa saća ili ugljen, te bi u posudici pomiješali s mlijekom žene ili medom. Glavna alatka bila je igla s namotajima konca, da bi se bockanje izvodilo do iste dubine na tijelu. Odabrani motiv bi se prvo iscrtao, a zatim bi se pristupilo “sicanju križa” ili “bocanju”.

Nestanak “sicanja križa” uglavnom je posljedica industrijalizacije društva i širenje urbanog života, koji su započeli u austrougarsko vrijeme. Tetoviranje potpuno nestaje u vrijeme socijalističke Jugoslavije.

 

Tattoo majstori navode da ti stari motivi opet postaju trend u tetoviranju.

Osim toga, motivi tradicijskog tetoviranja danas se koriste na brojne načine, između ostalih, kao modni detalji.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija