Fotografije pokazuju drugačije: Dodik tvrdi da je na skupovima bilo 12.000 ljudi

Građani su na protestima pokazali snagu i volju da odbrane RS i jako sam ponosan, rekao je za RTRS predsjednik RS Milorad Dodik. Dodik je tvrdio da se na četiri lokacije okupilo oko 12.000 građana. Međutim, u Istočnom Sarajevu je održan najveći skup, a na njemu se skupilo nekoliko stotina građana.

Iako je Dodik tvrdio da je broj prisutnih građana velik, slike s terena pokazuju da je stvarna brojka mnogo manja od njegovih tvrdnji.

Dodik je istakao da građani imaju pravo da iskažu svoj stav, ali je takođe kritikovao političare iz Sarajeva zbog njihovog odnosa prema RS i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Želim da kažem da postoji granica, a ne administrativna linija. To jasno piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Postoji razgraničenje. To je moj odgovor na ono što smo danas čuli iz Sarajeva – rekao je Dodik.

Dodik je istako da postoji granica i u ponašanju.

– Ako političari iz Sarajeva mogu da prihvate da dođe stranac i nameće zakone mimo Ustava, onda oni ne poštuju zemlju u kojoj žive. Mi to ne prihvatamo – rekao je Dodik.

Naglasio je da postoji dualizam u Sarajevu.

– Kao da neko ima pravo da iskaže svoj stav, a neko ne – kaže Dodik.

Tvrdi da su današnji procesi jako važni, “jer možda i riješi pitanja u pravosuđu.”

– Ovdje je na sceni jako ozbiljno pitanje. Ponosan sam na sve koji su mi dali podršku. I na svoje međunarodne prijatelje koji ne mogu da shvate da može doći stranac i nametati zakone i da postoje Sud i Tužalaštvo BiH koji djelu na osnovu toga. I Sud i Tužilaštvo to mogu, jer ni oni nisu legalno postavljeni – kaže Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79