FUP traži saslušanje ambasadora BiH pri UN-u zbog kontraverznih izjava o terorizmu

Federalna uprava policije (FUP) je pokrenula postupak koji zahtijeva saslušanje ambasadora Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima, Bojana Vujića, zbog njegovih kontroverznih tvrdnji da je BiH “najopasniji izvor terorizma”. FUP je uputio zahtjev Tužilaštvu BiH radi daljnje obrade ovog slučaja.

U zahtjevu FUP-a ističe se nedostatak potvrđenih informacija koje bi podržale Vujićeve tvrdnje. Nadalje, traži se od ambasadora da pruži konkretne dokaze koji bi podržali njegove navode o terorizmu u BiH, te da se istraži da li su njegove izjave u skladu s Krivičnim zakonom BiH.

Ovaj slučaj je izuzetno osjetljiv zbog diplomatskih implikacija i važnosti BiH u međunarodnoj areni. Stoga je ključno da istraga bude provedena transparentno i u skladu sa zakonom kako bi se očuvao ugled zemlje i pružila pravedna ocjena ovog incidenta.

Ukoliko se potvrde neosnovane ili neprovjerljive tvrdnje ambasadora Vujića, to bi moglo imati ozbiljne posljedice po njegovu diplomatsku karijeru i odnose BiH s međunarodnim partnerima. Stoga je važno da se situacija pažljivo ispita kako bi se osigurala pravda i istina.

FUP naglašava da je neophodno da se provjeri da li su Vujićeve izjave u vezi sa muslimanskim enklavama i radikalnim islamističkim elementima možda u suprotnosti s Krivičnim zakonom BiH.

Ove tvrdnje mogu biti podložne optužbama za podsticanje nacionalne, rasne i vjerske netrpeljivosti, što bi predstavljalo ozbiljno krivično djelo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79