Gavrankapetanović: Popuniti prvo bolnički kapacitet, na KCUS-u prazno 1.000 kreveta

Izolatorijum ili Covid bolnica koja se planira praviti u Studentskim domovima je velik i težak poduhvat sa čitavim nizom otvorenih pitanja , rekao je za “Dnevni avaz” Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice prim.dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu.

Otvorenje ovog privremenog izolatorija, po odluci Kriznog štaba KS, predviđeno je za sutra smještanjem prvih pacijenata.

– Mislimo da se taj segment treba otvoriti tek kada se popune prazni bolnički kapaciteti, a jutros je naprimjer u KCUS-u slobodno hiljadu postelja. Želeći biti konstruktivni u svakom prijedlogu Ministarstva zdravstva i kriznog štaba ćemo učestvovati. Molimo da građanima prvo stavimo na raspolaganje bolničke kapacitete, a tek nakon toga da otvaramo ustanove kao što su Studentski domovi – rekao je Gavrankapetanović.

On je rekao da će poštovati šta odluči Štab, ali da će uvijek davati sugestije, misliti svojom glavom i predlagati rješenja koja su kvalitetna.

– Garnizona ambulanta čim nam se vrati bit će stavljena u funkciju covid pacijenata. Obzirom da sada nosimo najveći teret zbrinjavanja osamdeset posto pacijenata koji moraju leći u bolnicu, radimo na granici izdržljivosti i na račun prenaprezanja naših doktora i sestara – rekao je Gavrankapetanović za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79