Gazda se žali: “Radnici bježe iz fabrika. Uglavnom odlaze mlađi radnici koji su obučeni”

Gazda se žali: “Radnici bježe iz fabrika. Uglavnom odlaze mlađi radnici koji su obučeni”


U gradiškoj privredi je karakteristična i velika fluktuacija radnika koji često napuštaju preduzeća i radna mesta u potrazi za boljim platama. Osim odlaska u inostranstvo, oni na taj način koriste povoljnu situaciju na domaćem tržištu radne snage.

U Savezu sindikata RS kažu da ova priča ima i drugu stranu, te da nije sve tako ružičasto kada su u pitanja prava radnika. – Po našim informacijama, ljudi iz fabrika napuštaju poslove i idu mahom u inostranstvo da rade. O tome javno ne pričaju poslodavci, ali ih sigurno napuštaju uglavnom mlađi radnici koji su obučeni.

Poslodavci ne mogu da povećavaju obim poslova jer nemaju s kim – ističe Ružičić. Kaže da nije čuo da poslodavci nude i ljetovanje o svom trošku, ali vjeruje da bi poslodavci svojim odnosom prema radnicima znatno mogli da smanje odlazak radne snage u inostranstvo. – Ne može biti sve u iznosu plate i nije sve u visini plate. Šta je sa poštivanjem prava radnika, prije svega radnim vremenom? – naglašava Ružučić.

Poslodavac u BiH ne može naći radnika za platu od 1.400 KM i plaćeno ljetovanje

Imamo Uniju poslodavaca koja ne želi da ispuni svoju ustavnu ni zakonsku obavezu da pregovara o kolektivnom ugovoru. Bukvalno su htjeli i da najnižu platu svedu na adminstrativni dio i da to sama Vlada uradi.

Treba da razgovaramo i o drugim stvarima, ne samo o platama, a oni to izbjegavaju – upozorava Ružičić.

Trenutno postoji potreba za više stotina radnika, najviše u oblasti tekstilne, drvoprerađivačke, metalske, građevinske i poljoprivredne djelatnosti. Osim toga, potrebni su i radnici više zanatskih i uslužnih zanimanja, mahom u trgovini i ugostiteljstvu.

Konkursi su otvoreni konstantno, a poslodavci pribjegavaju i nesvakidašnjim ponudama. Osim plate i do 1.400 KM i ugovora na neodređeno, obećavaju ljetovanja na moru i druge privilegije.

Ali radnika nema…


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija