Gdje je nestala ideja o utrci Formule u Sarajevu?

Održavanje utrke Formula E u Sarajevu bila je bombastična priča koja je 2018. godine izazvala veliku pažnju domaćih, ali i stranih medija poput New York Timesa, ali je isto tako brzo propala i pored brojnih poteza koji su napravljeni na njenoj promociji.

Sve je krenulo u ljeto 2018. godine kada je Sarajevo postalo kandidat za domaćina utrke Formule E. Veliki broj gradova je bio u opticaju za organizaciju ove atrakcije, a Sarajevo je ušlo u samo finale. Gradonačelnik glavnog grada BiH Abdulah Skaka najavljivao je da bi održavanje utrke Formule E predstavljalo veliki korak za Sarajevo i BiH, a glavni pokretač i zagovornik ideje bio je Banjalučanin Samir Cerić.

Potencijalne rute podgrijale maštu

Grupa entuzijasta pokrenula je potom online peticiju podrške za organizaciju manifestacije, a onda je Gradsko vijeće Sarajeva podržalo prijedlog Skake da glavni grad BiH bude i zvanično kandidat za održavanje Formule E. Pojavile su se i potencijalne rute kojima bi se vozila utrka te se u tom trenutku činilo kako bi priča mogla imati uspješan i sretan kraj.

Zagovornici ideje tvrdili su da bi Sarajevo u slučaju dobijanja utrke, osim izuzetnog potencijala u turističkom i ekonomskom smislu, vjerovatno postalo regionalni centar za električna vozila s obzirom da upravo Formula E potencira zelene tehnologije i korištenje električnih automobile.

Prvi problemi nastaju u julu 2018. godine budući da Gradsko vijeće Sarajeva nije glasalo o prijedlogu da se izdvoje sredstva u iznosu od 100.000 eura za izradu studije izvodljivosti o organizaciji utrke. Zbog toga su se inicijatori organizacije utrke okrenuli privatnim sponzorima, odnosno kompanijama koje bi novčano podržale projekt. Vrhunac kampanje, ali i njen kraj uslijedio je u novembru 2018. godine.

Dolazak respektabilnih gostiju

Naime, tim Formule E – Techeetah i jedan od najboljih vozača na svijetu u ovom sportu Jean-Eric Vergne doputovali su u Sarajevo i izrazili podršku u kandidaturi za domaćina utrke Formule E 2020. U glavnom gradu BiH je tada bio predstavljen i bolid tima Techeetah DS E-Tense FE 19, koji je samo za ovu priliku dovezen direktno iz Pariza.

“To je izazov koji će Sarajevo pozicionirati rame uz rame velikim svjetskim metropolama poput Pariza, Berlina, Hong Konga, Ciriha i New Yorka. Formula E sa sobom donosi promociju glavnog grada BiH, ima veliki ekonomski, sportski i simbolički značaj. Grad Sarajevo zaslužuje jedan ovakav spektakl. Već mjesecima sa našim partnerima radimo vrlo konkretne poteze koji će organizaciju utrke učiniti mogućom. I ova promocija bolida Formule E i posjeta naših prijatelja dokaz su da idemo u pravom smjeru”, obećavao je tada Skaka.

Međutim, nakon ove promocije sve je splasnulo. Bombastičnih najava je nestalo, infomacije od inicijatora ideje gotovo da nije nikako ni bilo pa je cijeli projekt vrlo brzo pao u zaborav. Iza kulisa su se spominjali razni problemi počevši od standardnih ekonomskih preko nedovoljno dobrih hotelskih sadržaja uz samu stazu, adekvatnog aerodroma do smetnji u vidu tramvajskih šina u centru grada.

Potrošeni novac na promociju

Nekoliko desetina hiljada maraka utrošeno je u promociju ideje, pogotovo jednodnevno dovođenje vozača i vozila u Sarajevu te se sada sasvim jasno da je to bio uzalud potrošen novac.

Iz Gradske uprave Sarajevo za portal Klix.ba istakli su kako je početkom 2020. godine trebao projekt ponovo zaživjeti i to na način da bi se uključio svaki nivo vlasti u Bosni i Hercegovini budući da je riječ o izuzetno kompleksnom i prije svega ekonomski skupom projektu. Međutim, uslijedila je pandemija koronavirusa koja je prekinula održavanje utrka Formule E, a shodno tome i nastavak planiranja projekta održavanje utrke u Sarajevu.

Građani Sarajeva i BiH bili su očito neopravdano zavedeni glamuroznim obećanjima i neutemeljenim planovima pogotovo jer se nivo promocije digao na jedan izuzetno ozbiljan nivo. Na kraju nisu dobili ništa, iako ćemo i dalje čuti stidljive misli pojedinaca kako ova ideja nije u potpunosti propala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79