Gdje su “nestali” milioni u sarajevskom preduzeću Rad? Revizori sačinili kritične nalaze

Federalni revizori češljali su u proteklom periodu dokumentaciju u sarajevskom javnom preduzeću Rad te su, na osnovu kritičnih nalaza, ovom preduzeću dali negativnu ocjenu na izvještaj za 2019. godinu.


Tako je, između ostalog, navedeno da ovo preduzeće nije izvršilo ispravku vrijednosti zastarjelih potraživanja na teret rashoda u iznosu 8.775.522 KM. Da je izvršena ispravka vijednosti, kako se navodi, ovo preduzeće bi iskazalo negativan finansijski rezultat u iznosu od 8,7 miliona KM. Tako su imovina (potraživanja) i finansijski rezultat precijenjeni.

Također, revizori su naveli da je Rad ostvario značajan prihod od izdavanja garaže kolektivnog parkiranja na Ciglanama, a nije regulisano pravo korištenja i raspolaganja nad ovom imovinom, odnosno nema dokumentaciju niti ugovor o iznajmljivanju. Tako imovina s kojom ovo javno preduzeće raspolaže nije iskazana u poslovnim knjigama i finansijskim izvještajima u skladu sa standardima.

Preduzeće Rad, ističu revizori, ima investicijske nekretnine od 21,2 miliona KM. Zemljište je vrijedno 7, 6 miliona KM, a garaže kolektivnog parkiranja koje se izdaju u najam 13,5 miliona KM.

“Posljednja procjena fer vrijednosti garaža za 2019. godinu, koju je izvršio ovlašteni procjenitelj, konstatuju da garaža kolektivnog parkiranja Dobrinja IV u ulici Petra Tiješića nije iskazana u poslovnim knjigama. Njena ukupna vrijednost iznosi 2,1 miliona KM”, kaže se u izvještaju revizora.

Također, revizori naglašavaju i da nije prezentirana dokumentacija o revalorizacionim rezervama (rezerve koje se koriste za usaglašavanje knjigovodstvene i fer vrijednosti stalnih sredstava, kapitala i obaveza) i to čak za iznos od 11, 6 miliona KM.

Brojne zamjerke revizori su pronašli i u javnim nabavkama. Tako je kod nabavke autosmećara prekršen zakon jer se nije tražila garancija niti njena realizacija, a kod nabavke goriva nije se tražila najniža cijena prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79