Generalni sekretar NATO-a upozorio: Dani koji dolaze biće samo gori, sa mnogo žrtava i stradanja

Generalni sekretar NATO-a upozorio: Dani koji dolaze biće samo gori, sa mnogo žrtava i stradanja


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da će dani koji dolaze “vjerovatno biti gori” jer se očekuje da će ruske snage unijeti teže oružje i nastaviti svoje napade širom Ukrajine. “Vidjeli smo upotrebu kasetnih bombi i vidjeli smo izvještaje o upotrebi drugih vrsta oružja koje bi predstavljale kršenje međunarodnog prava”, rekao je Stoltenberg.

Govoreći nakon vanrednog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, Stoltenberg je opisao rusku invaziju na Ukrajinu kao “najgoru vojnu agresiju u Evropi nakon decenija”.

Sa gradovima pod opsadom, granatiranim školama, bolnicama i stambenim zgradama. Nepromišljene akcije oko nuklearne elektrane sinoć i mnogim ubijenim ili ranjenim civilima.

Dani koji dolaze vjerovatno će biti gori, sa više smrti, više patnje i više razaranja. Stoltenberg je naglasio da NATO ne traži rat sa Rusijom.

Govoreći u Briselu, on je rekao da je NATO “odbrambeni” savez. “Naš osnovni zadatak je da zaštitimo naših 30 nacija”, rekao je.

Mi nismo dio ovog sukoba i imamo odgovornost da osiguramo da on ne eskalira i ne širi se izvan Ukrajine.

To bi bilo još razornije i opasnije, uz još više ljudske patnje.

Ministri vanjskih poslova NATO-a razgovarali su o “zoni zabrane letova” iznad Ukrajine, ali su se složili da NATO avioni ne bi trebali letjeti iznad ukrajinskog zračnog prostora, rekao je Stoltenberg.

Upitan o napadu na nuklearnu elektranu u Zaporožju, generalni sekretar NATO-a je rekao: Nepromišljene akcije oko nuklearne elektrane sinoć samo naglašavaju opasnosti ovog rata.

Rat je opasan i imati sukobe u vojnim operacijama, borbe oko nuklearne elektrane povećava opasnost.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija