Vlada RS-a pokušava da zaledi cijenu brašna na trenutnom nivou

Vlada RS-a traži način da se zaledi cijena brašna u tom entitetu i da ona ostane na trenutnom nivou.

Izjavio je to danas, nakon sastanka u Privrednoj komori RS-a, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković. On je objasnio da se moraju sagledati mogući modeli da se to uradi, kako ne bi došlo do zloupotreba.

– Ukoliko bude potrebe, Vlada će sufinansirati razliku, kako bi cijena brašna ostala na trenutnom nivou, i da se ne stvara udar na budžete građana i da ne bi pravili zalihe – kazao je Višković.

On je rekao danas da ne postoji čarobni štapić da se sve preko noći riješi, dok su iz Privredne komore RS-a podvukli da nema sektora koji nije pogođen aktuelnim dešavanjima u Ukrajini.

– Znali smo da je inflacija pred nama i preduzimali smo mjere u smislu rasta plaća, penzija itd. Zbirna inflacija u januaru je 6,2 posto, a šampion je nafta i naftni derivati. Rast plaća u istom periodu je 8,6 posto. To znači da mjere koje je radila Vada su pokušale peglati ta kretanja – poručio je Višković.

Dodao je da su ranije, tokom boravka predstavnika iz RS-a u Rusiji, dogovorene isporuke s Gazpromom, koje su znatno jeftinije od realnih i onih za druge kupce.

– Šta bi se desilo da smo ostali u sistemu i vezani za berzu – kazao je Višković.

Dodao je i da će se tražiti način da se onim privrednicima koji imaju direktne štete zbog sukoba u Ukrajini Vlada RS-a to pokuša da kompenzuje, a da taj privrednik izda garancije kako bi Vlada RS-a kasnije namirila taj iznos. Naveo je i primjer jednog privrednika koji se požalio da nije u mogućnosti da naplati 300.000 eura i obećao pomoć entitetske Vlade.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79