Nema curenja radioaktivnog materijala u elektrani Zaporožje: Ni u BiH nije registrirana povećana razina zračenja

Nijedan od šest reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje (NPP) nije pogođen, niti je ispušten bilo kakav radioaktivni materijal, izjavio je u petak generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi.

Govoreći na konferenciji za novinare IAEA-e u Beču, Grossi potvrdio je da je projektil pogodio zgradu unutar lokacije elektrane, koja nije bila dio nijednog reaktora.

Tom prilikom je potvrdio da su dva radnika obezbjeđenja iz elektrane povrijeđena.

Prema njegovim riječima, sistemi za praćenje radijacije su potpuno funkcionalni, ali je dodao da im “operater i regulator govore da je situacija i dalje izuzetno napeta i izazovna zbog okolnosti.”

“Postoji samo jedna reaktorska jedinica koja radi sa oko 60 posto svog kapaciteta. Blok 1 je bio u prekidu zbog održavanja. Blok 2 i 3 su u sigurnosnom gašenju. Blok 4 je onaj koji još uvijek radi na 60 posto i blokovi 5 i 6 već su bili u rezervi”, rekao je Grossi.

Ruska vojska je u toku noći na petak napala nuklearnu centralu Zaporožje. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je da je prilikom napada moglo doći do katastrofe šest puta veće od one u Černobilu i optužio Rusiju za terorizam.

Ukrajina je saopštila da su vatrogasci uspjeli ugasiti požar u elektrani, kao i da je Rusija preuzela kontrolu nad područjem nuklearne centrale.

U razdoblju globalne nuklearne prijetnje te borbi u blizini nuklearnih postrojenja prate se podaci s oko 3.500 stanica na isto toliko lokacija u regiji, među kojima je i desetak u BiH.

Nakon napada ruske vojske na nuklearnu elektranu Zaporožje, najveću u Europi, nije registrirana povećana razina zračenja i stanje je redovno, potvrđeno je za Federalnu televiziju iz Agencije za nuklearnu sigurnost BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79