Genijalna ideja: Pored autocesta instalirati solarne panele i opskrbiti milion domaćinstava

Nizozemska vlada ima zanimljivu ideju. Duž autocesta žele instalirati solarne panele. Na taj će način će biti moguće dobiti toliku količinu “čiste” električne energije koja bi mogla opskrbiti do milion domaćinstava.

Nizozemska agencija za upravljanje vodama (Rijkswaterstraat) smislila je zanimljivu ideju za postavljanje solarnih panela duž autocesta. Prema njihovom mišljenju, takvo rješenje ima velik potencijal u smislu generisanja zelene energije. Kažu da bi se ovako moglo “proizvesti” čak 4 teravata energije, što bi bilo dovoljno za napajanje oko miliona domaćinstava.

Solarni paneli bili bi postavljeni duž autocesta. Kao što je rekao Sten Heijnis iz Rijkswaterstraata u intervjuu za portal NOS, to je izvrstan način za korištenje njihove zemlje. Postoje planovi za izgradnju više vjetroelektrana širom Nizozemske, ali za takve projekte prve moraju kupiti zemljišta za izgradnju vjetrenjača. Područja kroz koja prolaze autoceste već su kupljena. Teoretski je dovoljno samo postaviti solarne panele i potrebnu instalaciju.

Prva opcija koja se razmatra je postavljanje solarnih panela na 40-metarskom dijelu autoceste A37 između Hoogeveena na sjeveroistoku Nizozemske i njemačke granice. Samo bi ova epizoda mogla pohraniti oko 200 megavata energije sunca. To bi pak bilo dovoljno za opskrbu oko 50 hiljada nizozemskih domaćinstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79