Glavna tužiteljica Sarajlija odlazi, ali ko dolazi!?

Sarajlija je, podsjećamo, za tužiteljicu imenovana nakon odlaska Dalide Burzić na poziciju sudije Suda BiH

Konkurs za izbor i imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo okončan je prošle sedmice.

Još aktuelnoj tužiteljici Sabini Sarajliji petogodišnji mandat istječe početkom juna. Ona je izabrana za glavnu tužiteljicu u maju 2019. godine, tada u utrci među četiri kandidata.

No, zbog disciplinske kazne više nema pravo da se kandidira na ovu poziciju.

Prema podacima Avaza, do sada su se prijavila četiri kandidata, ali još nije okončana verifikacija svih online prijava, što nam je zvanično potvrđeno iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH. Moguće je da će biti više od pet prijava.

– Želimo vas informirati da je u procesu verifikacija prijava, tako da vam u ovom trenutku ne možemo dati informaciju o konačnom broju kandidata za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo. Trenutno su četiri kandidata – rečeno je iz VSTV-a BiH.

 

Avaz saznaje da je prijavu poslala Meliha Dugalija, zamjenica Sabine Sarajlije. Ostale tri prijave nisu iz Tužilaštva i bit će zanimljivo vidjeti ko će biti Sarajlijin zamjenik na vrlo užarenoj stolici.

Sarajlija je, podsjećamo, za tužiteljicu imenovana nakon odlaska Dalide Burzić na poziciju sudije Suda BiH.

U VSTV-u su nedavno Sarajliju proglasili odgovornom za disciplinski prekršaj povreda načela nepristrasnosti te joj je izrečena javna opomena.

Sarajlija je proglašena odgovornom za prekršaj povreda načela nepristrasnosti te joj je izrečena disciplinska mjera smanjenje plaće za deset posto na period od tri mjeseca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79