Globalna ekonomska kriza prisilila na zatvaranje Globus-konfekcije d.d. u Kiseljaku

Uzimajući u obzir sve teškoće koje su pogodile tekstilnu industriju širom svijeta, uključujući i pad prodaje na europskom tržištu, ne možemo ignorisati kako se ova kriza duboko odrazila na Bosnu i Hercegovinu. Posljednjih mjeseci, mnoge proizvodne pogone u ovoj zemlji zatvorile su kompanije kao što su Prevent, Alma Rasa i drugi proizvođači tekstila. Nažalost, ovom nizu pridružila se i renomirana Globus-konfekcija d.d. iz Kiseljaka, koja je takođe bila primorana da obustavi svoju proizvodnju.

Direktorica Globus-konfekcije Kiseljak, Michaela Puljić, potvrdila je ovu informaciju za Večernji list i izrazila veliko žaljenje zbog ovog teškog koraka. Ova direktorica, koja je već dvije decenije stajala na čelu kompanije, objasnila je da su ih primorala kretanja na globalnom tržištu, kao i potezi njihovog partnera iz Njemačke, koji je obustavio sva plaćanja od maja.

Puljić je istakla svoje napore da pronađe nove partnere, ali naglasila da je u situaciji kakva je u Bosni i Hercegovini teško privući investitore. Investitori često preferiraju ulaganje u zemlje članice Europske unije zbog veće sigurnosti, odsustva carina i drugih benefita.

Ono što je važno napomenuti jeste da Globus-konfekcija nije prekidala rad čak ni tokom pandemije COVID-19, te su radnicama redovno isplaćivane plate. Direktorica Puljić istakla je svoju odlučnost da ispoštuje sve zakonske obaveze prema radnicima, uključujući i isplatu otpremnine.

“Radnice će dobiti otpremninu u skladu sa Zakonom o radu FBiH. Kako bih ispoštovala radnike i njihova prava po pitanju otpremnine, pokrenut je postupak prodaje nekretnine poduzeća. Nikad u ovih 20 godina nije im kasnila plaća. Žao mi je, kao i njima, što sam prisiljena zatvoriti pogon, ali vjerujte sve sam pokušala da se to ne dogodi”, kazala je Puljić.

Globus-konfekcija d.d. će ostati upamćena po svojoj dugogodišnjoj tradiciji proizvodnje visokokvalitetne odjeće. Međutim, očigledno je da kvalitet više nije dovoljan da se opstane na tržištu tekstilne industrije, koje se čini nemilosrdnim prema proizvođačima.

U ovoj situaciji, najveću cijenu plaćaju oni najslabiji, posebno radnice koje se približavaju penziji i sada će se suočiti s izazovom pronalaženja novog zaposlenja. Za lokalnu zajednicu Kiseljak, zatvaranje Globus-konfekcije d.d. ima poseban emotivni i ekonomski značaj, budući da je većina radnica iz ovog grada.

Ova situacija jasno ilustruje složenost ekonomske krize i njenih posljedica na lokalnim nivoima, ali takođe naglašava potrebu za inovacijama i prilagodbama kako bi se tekstilna industrija, i druge slične industrije, održale u budućnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79