Google pomogao policiji da pronađe tijelo starice ubijene prije 11 godina u Hrvatskoj

Zagrebačka policija pronašla je juče tijelo za koje se sumnja da je 76-godišnja penzionerka Slavojka Senišin koja je prije 11 godina nestala pod nepoznatim okolnostima na području Trešnjevke gdje je živjela te posjedovala stan.

Policija je kriminalističkim istraživanjem otkrila da je osumnjičeni muškarac tijelo starice nakon ubistva zamotao u tepih i prevezao ga u naselje nedaleko od Ivanić-Grada te ga bacio u bunar.

Voditelj Službe opšteg kriminaliteta PU zagrebačke Zvonimir Petrović u razgovoru za RTL rekao je da je policiji pri istrazi pomogao Googleov Street View.

“Ovaj slučaj smo riješili provođenjem niza tehničko-taktičkih i dokaznih mjera i radnji. Prije dvije godine radeći krim-istraživanje po drugim predmetima shvatili smo da se radi o osobi koja bi po svom profilu bila kadra učiniti ovako nešto. Radi se o našem isključivom terenskom, odnosno prikupljanju obavijesti. Shvatili smo da je na adresi gdje je počinitelj prijavljen, prijavljena i gospođa, nestala osoba čiji je nestanak prijavljen 2011. i tada smo se počeli baviti slučajem pod pretpostavkom da je ova osoba odgovorna za nestanak i za smrt”, kazao je.

Kazao je i da je prije 11 godina kada je prijavljen nestanak obavljen razgovor s osumnjičenim, ali i s nizom drugih osoba.

“U tom trenutku nikakve indicije nisu upućivale na njega”, kazao je.

Objasnio je i šta ih je navelo da se vrate na mjesto događaja do bunara.

“Što se samog bunara tiče, pregledom Google street viewa smo shvatili da je prije samog nestanka žrtve bunar bio na svom mjestu. Kad smo na mjesto pronalaska tijela došli fizički, shvatili smo da bunara nema, da je samo kruna od bunara premještena ispred vikend kuće. To je bila indicija da intenzivnije krenemo u provođenje drugih mjera radnje”, kazao je on.

“Tada smo pretpostavljali da bi se moglo raditi o tome, kasnije smo operacionalizirali i jučer realizirali istraživanje”, dodao je Petrović.

Komentarisao je i navode da su osumnjičenog i ranije povezivali s krivičnim djelima.

“Ne mogu točno reći o čemu. Istražujući druga kaznena djela osoba je bila sumnjiva. Tada smo se za nju zainteresirali”, kazao je te dodao da su istražujući drugi slučaj koji se veže uz osumnjičenog riješili ovaj.

Kazao je da je sve odradilo 10-15 policijskih službenika Odjeljnja za Kriminalne delikte u službi opšteg kriminaliteta.

“Zahvaljujem im na rješavanju tako teškog slučaja u kriminalističkom smislu”, kazao je.

Na kraju je kazao i kako su krivotvoreni dokumenti za stan bili još jedna indicija koja je potvrđivala ono što je policija pretpostavljala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79