Goran Erkić je mladić koji je vrijeđao i provocirao Bošnjake

Goran Erkić je mladić koji je vrijeđao i provocirao Bošnjake


Sinoćnji pucnji i nacionalističke pjesme kojim su pojedini vlasenički Srbi proslavljali Badnje večer ponovo su unijeli nesigurnost i strah među mještanima Bošnjacima.

Kolona vozila kretala se iz pravca Piskavice, kroz naselje Drum, gdje su se, neposredno pored šehidskog mezarja čuli glasni pozivi “ustajte balije” i druge uvrede upućene mještanima Bošnjacima.

Provokacija u Vlasenici uoči Božića: Uzvikivanje uvreda ‘Ustajte balije’ prema bošnjačkim povratnicima

Po tvrdnjama jednog broja mještana Vlasenice, glavni provokator, navodno je bio izvjesni Goran Erkić, svojevremeno istjeran iz Oružanih snaga BiH zbog javnog pjevanja nacionalističkih pjesama i veličanja ratnih zločinaca.

“Pa, ova grupa bila je na Piskavici gdje su sjekli badnjake. Niko, naravno, nema ništa protiv da se ljudi vesele i pjevaju za svoj vjerski praznik, ali itekako imamo protiv da onako prizemno vrijeđaju i uznemiravaju Bošnjake koji žive u Vlasenici.

Nisu provokacije bile samo oni povici “ustajte balije” koje je neko snimio i pustio na društvenim mrežama, već su se povici sličnog tipa čuli tokom čitavog prolaska kroz naselje Drum.

Ko je sve bio u onoj koloni ne znam, ali se čulo da je “glavni” među njima bio svima poznati Goran Erkić”, kaže jedan od vlaseničkih Bošnjaka kojega smo jutros kontaktirali, a koji je iz straha od mogućih novih provokacija govorio pod uslovom anonimnosti.

Sagovornik portala Politički navodi da se sijanje straha stalnim nacionalističkim uvredama i provokacijama, pokazalo kao pouzdan “mirnodopski recept” za iseljavanje Bošnjaka iz Rs-a.

Naime, podatak da je do prije dvije godine na području Vlasenice živjelo oko 2.000 Bošnjaka, a da ih trenutno u ovoj općini živi oko 800 to najbolje potvrđuje.

“Kad je u pitanju mirnodopsko sijanje mržnje spram Bošnjaka, nema razlike između onih koji su nosili pušku tokom agresije, odvodili u logore, silovali, ubijali Bošnjake i onih koji nisu u to vrijeme bili ni rođeni.

Pa ovaj Erkić je rođen 1995. godine, a samo pogledajte video klipove koji pokazuju s koliko strasti ovaj čovjek pjeva nacionalističke pjesme.

Za ovo što se događa nisu krivi ovi “pjevači” i razni drugi provokatori, kriv je sistem koji je takve odgojio, krivo je pravosuđe koje ih ne procesuira”, kaže sagovornik, ističući da su se jutros, u znak proslave Božića, u Vlasenici mogli čuti pucnji i iz automatskog oružja.

Vozila u policijskoj koloni pucali na kuću povratnika u Potočarima



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija