Grad Mostar ‘halalio’ kamate Elektroprovredi HZHB

U gradskom vijeću Mostara, s čak 28 glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim, usvojen je Sporazum o rješavanju dugovanja između Grada Mostara i Javnog poduzeća ‘Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne’ d.d. Mostar. Ovaj sporazum obuhvata naknadu za korištenje hidroakumulacijskog objekta za proizvodnju električne energije u HE Mostar.

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom, naglašavajući konstruktivan dijalog koji je postojao od dolaska nove uprave EPHZH. Kordić je istaknuo da je ovo “win-win situacija” i opisao sporazum kao fer, naglašavajući važnost reguliranih odnosa između Grada i EPHZHB-a. Gradonačelnik je također naglasio da su nakon intenzivnih pregovora odlučili okončati sudski spor, prepoznajući apsurdnost nastavka takvog funkcioniranja.

Jedan od vijećnika, Slaven Bevanda, istaknuo je da državna preduzeća često predstavljaju najveće dužnike, te je apelirao na pravovremeno plaćanje računa. Bevanda je naglasio da su vijećnici većinom podržali davanje ovlasti javnim preduzećima da uspostave financijsku disciplinu i otpuste dug građanima, bez obzira na njihov socijalni status.

Sporazum je dobio potporu većine, ali vijećnica Irma Baralija nije bila suglasna s takvim rješenjem. Izrazila je nezadovoljstvo, tvrdeći da se Grad odrekao zateznih kamata u iznosu od 230 hiljadamaraka firmi koja posluje s dobiti. Baralija je naglasila da takvo otpuštanje dugova može razumjeti u slučaju siromašnih porodica, ali smatra da je neprihvatljivo kod preduzeća koja bilježe profit.

Gradonačelnik Kordić odgovorio je na kritike, ističući da su problemi kompleksni te da se nešto ne bi trebalo ocjenjivati olako. Naglasio je da su pregovori rezultirali modelom plaćanja koji je prihvatljiv za obje strane. Također, istaknuo je da su se odrekli dijela potraživanja, ali da to nije isto što i “halalenje”.

Sporazum precizira da će Elektroprivreda isplatiti Gradu Mostaru glavni dug od 5.8 miliona KM, uključujući i određene troškove predmetnog parničnog postupka. Grad se odriče prava na potraživanje zakonskih zateznih kamata.

Uprkos raznolikim stajalištima vijećnika, većina smatra da je sporazum pragmatično rješenje, a gradonačelnik ističe važnost razumijevanja kompleksnosti problema te pregovora koji su doveli do postizanja dogovora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79