Grad u BiH smanjuje zagađenje zraka: Građani dobijaju novac za prelazak na ekološke modele grijanja

Grad u BiH smanjuje zagađenje zraka: Građani dobijaju novac za prelazak na ekološke modele grijanja


 

Individualni stambeni objekti predstavljaju jedan od najvećih zagađivača zraka na području Tuzle, a u cilju smanjenja problema Gradska uprava pokrenula je program po kojem građani mogu dobiti novac za prelazak na ekološki prihvatljive modele zagrijavanja objekata, umjesto peći na drvo ili ugalj.

Gradska uprava Tuzle objavila je javni poziv putem kojeg građani mogu dobiti novac za ugradnju toplotne pumpe, utopljavanje objekta, ugradnju peći na pelet ili nabavku kompaktne toplinske podstanice (KTP), koja služi za priključenje na sistem daljinskog, odnosno centralnog grijanja.

Za ovu namjenu iz gradskog budžeta je izdvojeno milion konvertibilnih maraka, a glavni cilj je smanjenje zagađenje zraka koje se uzrokuje aktivacijom individualnih ložišta na drva ili ugalj.

Hiljadu građana dobilo novac

Inače, model sufinansiranja troškova građana koji odluče preći na ekološki prihvatljive modele zagrijavanja objekata, Tuzla je prva u Bosni i Hercegovini primijenila 2019. godine i od tada do danas blizu hiljadu aplikanata dobilo je novac.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Gradske službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, najveću zainteresiranost građani su pokazali za kupovinu peći na pelet, međutim, shodno trenutnim cijenama te vrste energenta, sada se očekuje da primat uzmu svi ostali modeli, posebno toplotne pumpe.

“U odnosu na 2019. godinu mi smo se sada opredijelili za donošenje nove odluke, koja sa sobom nosi nekoliko novina. S donošenjem prve odluke u cijelu priču se krenulo prilično bojažljivo od naših sugrađana, jer su sa određenom dozom nevjerice čitali vijesti i slušali obavještenja o tome da nudimo novac za sufinansiranje. Shodno tome, mi smo u prvom javnom pozivu imali svega dvije prijave, a onda nam je 2021. pristiglo više od 400, a prošle godine više od 550”, kaže za Klix.ba pomoćnica gradonačelnika za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Mirela Uljić.

Prema posljednjoj odluci, novina u aktuelnom javnom pozivu se ogleda u tome da su novčani iznosi predviđeni za subvencije povećani za sve aplikante, osim onih koji uvode peć na pelet. Shodno tome, za ugradnju ovakvih peći, grad izdvaja dvije hiljade maraka po aplikantu.

“Mi smo za ranije nabavke i ugradnje toplotne pumpe sufinansirali sredstva u iznosu od 50 posto vrijednosti, a ne više od pet hiljada maraka. Ovaj put maksimum je podignut na šest hiljada maraka, koliko izdvajamo i za utopljavanje objekata. Kada je u pitanju kompaktna toplinska podstanica, dosad smo sufinansirali isto tako 50 posto vrijednosti, ali ne više od četiri hiljade KM, a sada je taj iznos povećan za hiljadu i po maraka”, pojašnjava Ujić.

Da bi se krenulo u apliciranje na javni poziv, potrebno je izraditi elaborat o energetskom pregledu objekta, a i u tom segmentu pomaže Gradska uprava Tuzle, na način da sufinansira njegovu izradu sa 50 posto ukupnog iznosa, odnosno do 300 KM.

“Ukoliko elaborat pokaže da je potrebo izvršiti prvenstveno utopljavanje objekta, građanin može aplicirati za tu namjenu. Nakon što provede projekat može aplicirati i za neku drugu mjeru koju želi implementirati, bilo da je riječ o nabavci peći na pelet, toplotne pumpe ili nabavku kompaktne toplinske podstanice”, naglašava Ujić.

Za apliciranje potrebna svega tri dokumenta

Osim vlasnika individualnih objekata na javni poziv mogu se prijaviti i oni koji u svom vlasništvu imaju stambeno-poslovne objekte. Procedura je prilično jednostavna, a od građana se uz zahtjev traži prilaganje svega tri dokumenta.

“Maksimalno smo pojednostavili proces prijava, a aplikatima je potrebno da podnesu tri dokumenta. Sve ostalo mi provjeravamo po službenoj dužnosti. Dakle, potrebno je samo uvjerenje o prebivalištu, posjedovani list ili zemljišno-knjižni izvadak te izjava kojom se potvrđuju podaci i izražava želja za izvođenje radova. Pri tome objekat ne mora biti legaliziran. Ukoliko neko živi, naprimjer, u kući roditelja potrebna je i njihova izjava i to je sve”, nastavlja Ujić.

Nakon što se aplikantu odobre sredstva, vrši se zaključenje ugovora između korisnika, odnosno vlasnika objekta i Gradske uprave.

“Dinamika implementacije i ostvarenje prava sufinansiranja isključivo zavisi od sugrađanina jer mi imamo obezbjeđena sredstva”, dodaje Ujić.

Kroz posljednju odluku uvedena je i socijalna mjera za stalne korisnike novčane pomoći te svi oni imaju pravo na sufinansiranje troškova, ali u iznosu od 90 posto vrijednosti provedene mjere.

S druge strane, vrijedi kazati da pored individualnih stambenih ložišta, prekomjernom zagađenju zraka u najvećoj mjeri doprinosi Termoelektrana Tuzla.

Elektroprivreda BiH sada pokreće proces rekonstrukcije Bloka 6, a predviđena je i ugradnja filtera za odsumporavanje, što će u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka u gradu soli.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija