Gradi se punom parom: Dionica vrijedna oko 300 miliona KM imat će šest mostova

Napredak je vidljiv duž gradilišta nove dionice autoputa na Koridoru Vc, koja povezuje Putnikovo Brdo i Medakovo, pružajući ne samo bržu vezu između juga i sjevera Bosne i Hercegovine, već i potencijal za značajan ekonomski razvoj u regiji.

Ova dionica, koja stručnjaci predviđaju da će biti dugoročno ključna za saobraćajnu povezanost tri općine – Usore, Doboja Jug i Tešnja, obiluje važnim infrastrukturnim elementima. Uz šest mostova, jedan “cut cover” tunel, sedam hidrotehničkih objekata, dvije petlje i čeono naplatno mjesto, ovaj autoput također predstavlja stratešku investiciju koja će značajno unaprijediti sigurnost i ekonomski prosperitet regije.

Posebno važno je izmještanje 8,5 kilometara magistralne ceste M-4, uz rijeku Usoru, što će doprinijeti zaštiti naselja od mogućih poplava duž rijeka Usora i Tešanjka. Osim toga, izgradnjom ovog autoputa osigurat će se brži pristup i izlazak iz ovih naseljenih područja, što će dodatno poboljšati kvalitetu života stanovnika.

Investiciju vrijednu 167 miliona eura, s PDV-om, financiraju Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine u suradnji s kompanijom “Euro-asfalt” i desetak podizvođača. S rokom završetka od 24 mjeseca, očekuje se da će ova dionica biti značajno sredstvo za povećanje razvoja ekonomije regije.

Osim što će imati regionalnu povezanost, ovaj autoput također je važan korak prema integraciji Bosne i Hercegovine u širi europski saobraćajni sistem. Financiranje projekta dolazi iz ugovora o zajmu s Europskom bankom za obnovu i razvoj te bespovratnih sredstava Europske unije, što svjedoči o važnosti ovog infrastrukturnog ulaganja za cijelu regiju.

Planirano je da cijela trasa od Zenice do Doboja bude u funkciji do 2026. godine, što će biti presudno za daljnji ekonomski razvoj i integraciju Bosne i Hercegovine u europski koridor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79