Građani BiH moći će od 1.7. aktivirati svoj digitalni identitet

80 posto građana BiH ove godine treba zamijeniti dokumente, za dva ili tri mjeseca će to biti milion dokumenata koji će biti zamijenjeni ove godine, kazao je za Dnevnik 2 Almir Badnjević, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, ali i istakao da, iako državni budžet nije usvojen, izdavanje ličnih dokumenta nije ugroženo.

“Mi znamo kad građanima istječe važenje dokumenta i naš je budžet jednostavno napraviti. Ove godine je broj zahtjeva duplo veći nego prošle godine. U narednih nekoliko mjeseci ćemo doći u situaciju da nećemo imati novca za dobavljače. Slali smo i urgencije, još nismo dobili odobrenje da će nam se odvojiti neka sredstva iz rezerve. Ne mislim voditi Agenciju, a da se duguje dobavljačima – od nadležnih ćemo tražiti da objasne zašto građani kad uplate ličnu kartu i novac legne na Trezor, nema tih dokumenata”.

Badnjević je govorio i o novim tehnologijama na izborima, javlja Fena. U pitanju je pilot-projekt koji je finansirala Delegacija EU-a. Obratili su se nadležnim ministarstvima za potpuno realizovanje – i dobili negativan odgovor.

“IDDEEA, Delegacija EU-a i CIK će implementirati projekt. Svaki građanin će na biračkome mjestu pokazati ličnu kartu, ona će biti skenirana, građaninu će se uzeti otisak prsta – da se provjeri podudaraju li se podaci sa lične karte i otisak. Na taj način će se smanjiti mogućnost prevara – da jedna osoba dođe sa više ličnih karata”.

Govorio je Badnjević i o tome zašto Vijeće ministara BiH nije dalo saglasnost za izgradnju zgrade Agencije u Banjoj Luci – iako postoje pozitivna mišljenja svih nadležnih organa.

“Ministri iz RS-a su glasali protiv. Možda se desi u drugom krugu glasanja. S ovim je pričinjena dodatna materijalna šteta državi. Svi oni koji postupaju tako – treba da i odgovaraju. Od 2011. je IDDEEA imala novac za izgradnju – jednostavno je izračunati koliko je on izgubio na vrijednosti”.

Badnjević je kazao i kako je zbog ucjenjivanja podnio prijavu protiv Staše Košarca – a u vezi sa zapošljavanjima.

“Rečeno mi je – ukoliko ne bude tako, neće ti tačke prolaziti na Vijeću ministara BiH”.

Što se tiče digitalne transformacije – da se ukine barem jedan papir – Badnjević je naglasio kako su omogućili mnogo procesa da se elektronski razmjenjuju.

Komentarisao je Badnjević i optužbe političara iz RS-a da uvođenje digitalnog potpisa nema zakonsko uporište te predstavlja potencijalu opasnost za građane

“Oni nemaju nikakvu nadležnost da o tome govore. Sa svima pokušavamo da imamo dobre odnose, svakom odgovorimo, idemo da edukujemo ljude – ali nikome ne ponavljamo dva ili tri puta. IDDEEA je počela da analizira izdavanja dokumenata – pronašli smo neke gdje ima elemenata krivičnih djela. IDDEEA je počela da analizira ko sve pristupa bazama podataka, nakon što su neki kroz provjere CIPS-a došli do nekih podataka – jer ja, kao direktor, nemam pravni osnov ući u bazu i pretraživati imena. I to su razlozi zašto pojedincima smeta razvoj te ideje”.

Badnjević je na kraju kazao kako će od 1.7. svi građani BiH moći doći u regionalne urede IDDEEA-e i aktivirati svoj digitalni identitet i kvalifikovani digitalni potpis.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79