Građani BiH pretvaraju domove u ljetovališta: “Manje se ide na more, sve imam kući”

Građani BiH pretvaraju domove u ljetovališta: “Manje se ide na more, sve imam kući”


Ljetujte kod kuće po najboljim cijenama. Tako bi mogao glasiti slogan za buduće godišnje odmore, i to doslovno jer sve je više onih koji vlastiti dom pretvaraju u ljetovalište jer Jadran postaje preskup za građane BiH, piše Večernji list BiH.

Udaranje temelja

Noćenja koja koštaju stotine eura mnogima se ne isplate, pa čak i oni sa solidnom zaradom tvrde da im je suludo trošiti prosječnu plaću za dan ili dva odmora jer, jasno, ne plaća se samo smještaj nego i hrana i piće te niz popratnih stavki koje se najednom pojave. Stoga, sve je više onih kao što je naš sugovornik iz jedne hercegovačke općine koji je kupio bazen za oko tisuću i petsto maraka i kaže da je prezadovoljan, a plan ga je ukopati za iduću godinu.

– Cijelo ljeto, nakon radnog dana, ja sam ovdje i mogu vam reći da sam zadovoljan, a ni obitelj se ne žali jer je bazen omjera 6 puta 2 pa se dobije lijepa površina. Na zimu planiram udariti temelje, betonirati i postaviti bazen. Ima tu procedure, ali imam cijeli koncept kako bi on tu stajao tijekom cijele godine, a preko zime bi bio zaštićen.

Kontaktirao sam i neke stručnjake koji mogu dati savjete oko ovog plana. Smatram da će onima koji žive u kućama ovaj način biti sve popularniji jer pravi bazeni koštaju desetke tisuća maraka, a ovaj je višestruko jeftiniji, a opet učinkovit – priča nam sugovornik.

Kaže kako su godišnji odmori postali mnogima nedostupni onako kako se dosad išlo, obiteljski, na nekoliko dana.
poster

– Četveročlana obitelj treba minimalno od 500 do 1000 maraka da provede dan na moru. Također, stvar je i komfora, sve da želim toliki novac dati za ljetovanje, nije mi do gužve na plažama i potrage za nekim slobodnim mjestom i hladovinom, stoga mi je ova opcija s kućnim bazenom došla kao “kec na desetku” – iskreno će sugovornik.

A kako doznajemo u jednoj tvrtki koja proizvodi montažne objekte, sve je veća potražnja za montažnim bazenima u BiH. Među glavnim prednostima su otpornost na mehanička oštećenja i na ekstremne temperature, mraz i slično. Vrijeme trajanja je do 15 godina, uz promjenu folije, relativno ih je lako transportirati i ugraditi, a i cijena je jako pristupačna. U hrvatskoj tvrtki Mali bazeni nedavno su govorili i kako su drveni bazeni sve popularniji i na hrvatskom tržištu, iako ta zemlja ima more.

Previsoke cijene, očito, i domaćima stvaraju problem.

– Drveni bazeni su estetski prihvatljivo, kvalitetno i brzo rješenje. Mogu se potpuno ili djelomično ukopati u zemlju, a mogu biti i nadzemni, što se preporučuje roditeljima s malom djecom jer se smanjuje rizik da bi djeca mogla upasti u bazen. Jedini uvjet je da podloga bude savršeno ravna i čvrsta jer bazen napunjen vodom, s težinom većom od tone, može dovesti do propadanja tla.

Nosiva konstrukcija bazena je drvena, a kod bazena većih dimenzija unutar drvenih vertikala skriveni su čelični nosači koji pojačavaju stabilnost bazena. Voda se ne ulijeva izravno u drveni okvir, nego se s unutarnje strane oblaže standardnom bazenskom folijom ispod koje dolazi antibakterijski filc za zaštitu folije – objasnili su u tvrtki koja daje jamstvo da drvo neće istrunuti sigurno deset godina.

Nove opcije

A ono što je još uvijek rijetkost na tržištu, ali lagano pristiže i na naše prostore je bazen od kontejnera. Da, i za to se koriste kontejneri, međutim, za taj projekt, iako je jeftiniji od ostalih, treba angažirati stručnjake. Nakon raznih vrsta boja i premaza, potrebno je instalirati vodovod za bazen, ugraditi cijevi za spajanje otvora na pumpu za filtriranje. Nove, jeftinije varijante mnogima u BiH uljepšat će ljetovanje kod kuće.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija