Građani BiH tokom vikenda se vakcinišu u Srbiji, za to vrijeme Zetra zatvorena

Dok se u Srbiji ovog vikenda odvija masovna vakcinacija državljana Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je proces imunizacija pauziran.

Podsjetimo, u Srbiji je nastavljena besplatna vakcinacija građana susjednih država. Državljani BiH su se vakcinisali između ostalog u Loznici i Priboju, a imunizacija se nastavlja i narednih dana.

Državljani BiH mogu odabrati koju vakcinu žele primiti – Pfizer ili Sinopharm, u zavisnosti od toga koja vakcina je dostupna na tom mjestu, javili su ovih dana srbijanski mediji.

S druge strane, tokom vikenda u Sarajevu nema vakcinacije.

Danas je saopćeno da će porodični ljekari primati pozive za vakcinaciju svih građana koji se ne mogu prijaviti putem Viber-aplikacije, kao i da će spiskove sa njihovim imenima dostavljati svakog petka.

“Kada stignu vakcine, prema prioritetima, sve osobe sa tih spiskova će dobiti obavještenje o terminima za svoju vakcinaciju”, naglasili su iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

U Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” (Zetra) imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba bit će nastavljena u ponedjeljak, 7. juna ove godine.

Federacija nema vakcina nabavljenih direktnim pregovorima, već koristi one koje stižu putem COVAX-a, EU mehanizma ili kao donacije drugih zemalja. Vakcine koje stižu raspoređuju se kantonima, koji obavljaju imunizaciju dok ne potroše doze.

Stoga se vakcinacija provodi uz česte prekide.

S druge strane, Srbija je nabavila najveći broj vakcina direktnim pregovorima. Osim građana BiH, ovih dana u Srbiji se vakcinišu i svi državljani Sjeverne Makedonije koji to žele.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79