Građani Federacije BiH uskoro kao proizvođači i prodavači električne energije

Građani Federacije BiH uskoro kao proizvođači i prodavači električne energije


Nedavno usvojeni set energetskih zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje donositi konkretne rezultate, a najveće promjene očekuju se u nadolazećem periodu. Građani će, zahvaljujući novim zakonima, dobiti priliku postati prosumers – osobe koje proizvode električnu energiju za vlastite potrebe, ali i prodaju višak u mrežu. Ovo omogućava dodatni prihod i smanjenje troškova energije, navodi Večernji list BiH.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakić istaknuo je značaj ovih zakona prilikom otvaranja Sarajevskog tjedna energetike i klime (SECW), događaja koji okuplja stručnjake u oblasti energetike i klimatskih promjena. “Energetski sektor je ključan pokretač svake moderne ekonomije, a pravilno korištenje resursa odredit će budući razvoj Bosne i Hercegovine,” naglasio je ministar Lakić.

Iz Federalnog ministarstva energetike objašnjavaju da su reforme energetske politike, uključujući usvajanje ovih zakona, dio napora Bosne i Hercegovine da se uskladi sa zakonodavstvom Europske unije. Ministar Lakić potvrdio je da se intenzivno radi na usaglašavanju zakona o električnoj energiji sa entitetom Republika Srpska, čime će se dodatno omogućiti aktivnije uključivanje građana u proizvodnju električne energije.

Ovi zakoni također omogućuju korištenje obnovljivih izvora energije, što otvara prilike ne samo za smanjenje računa za struju već i za ekološku održivost. Građani će moći instalirati solarne panele ili druge oblike obnovljivih izvora energije na svoje objekte, a višak proizvedene struje prodavati mreži.

Prema Zakonu o korištenju obnovljivih izvora energije, građani koji proizvode električnu energiju za svoje potrebe mogu postati prosumers i prodavati višak struje. Ovo je omogućeno bez potrebe za dozvolom, a krajnji kupci mogu koristiti obnovljive izvore energije kako bi zadovoljili svoje energetske potrebe. Važno je napomenuti da će biti osigurana odgovarajuća podrška i regulatorni okvir za ovu tranziciju.

Ovaj novi pravni okvir donosi i brojne povlastice, uključujući mogućnost smanjenja troškova energije i doprinos zaštiti okoliša, što je od ključne važnosti u procesu energetske tranzicije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija