U Federaciji BiH se uvodi nova vakcina za djecu i odrasle

U Federaciji BiH se uvodi nova vakcina za djecu i odrasle


Od početka 2025. godine, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine uvodi pneumokoknu vakcinu u redovni program imunizacije. Ova inicijativa je ključna za borbu protiv bakterije Streptococcus pneumoniae, koja uzrokuje teške bolesti poput upale pluća, uha, meningitisa i sepse, posebno kod najugroženijih grupa poput djece, starijih osoba i onih s oslabljenim imunitetom.

Prim. dr. sc. Siniša Skočibušić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH, naglasio je važnost ove odluke za unapređenje javnog zdravstva u FBiH.

“Najugroženija je populacija djece do pet godina, posebno u kontekstu ozbiljnih upala i komplikacija koje mogu imati trajne posljedice. Vakcinacija protiv pneumokoka već je uvedeno u mnogim regijama Svjetske zdravstvene organizacije, i važno je da pratimo taj trend,” izjavio je Skočibušić.

Prema novom Kalendaru imunizacije, djeca će primati cjepivo s dvije doze u dobi od dva i četiri mjeseca, dok će docjepljivanje biti obavljeno u drugoj godini života. Imunizacija protiv pneumokoka bit će besplatna i dostupna i starijoj djeci te osobama treće životne dobi.

Pomoćnik Federalnog ministra zdravstva, prim. dr. Goran Čerkez, istaknuo je značaj ovog dana za Federaciju BiH, dok je ministar zdravstva Kantona Sarajevo, dr. Enis Hasanović, pohvalio Zavod za javno zdravstvo FBiH na ovom važnom koraku. Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo pružit će podršku pedijatrijskim timovima kako bi se osiguralo da svi korisnici dobiju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

“Pneumokokne bolesti predstavljaju ozbiljan javnozdravstveni izazov, posebno za djecu mlađu od pet godina. Pravovremena vakcinacija je najefikasnija odbrana, a edukacija i informiranje javnosti ključni su kako bi se spriječile potencijalne epidemije,” izjavio je dr. Hasanović.

UNICEF BiH, prema riječima voditeljice Sekcije za zdravstvo, mr. sc. Jele Stojić Aćimović, također će nastaviti podržavati ovaj program imunizacije, istaknuvši njegovu važnost za zdravlje djece i cijele zajednice.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija