Građani Hadžića, Trnova, Ilijaša bez zdravstvene zaštite: Do doktora putuju 30 kilometara

Građani Hadžića, Trnova, Ilijaša bez zdravstvene zaštite: Do doktora putuju 30 kilometara


Građani Hadžića, Trnova, Ilijaša bez zdravstvene zaštite

Do doktora putuju 30 kilometara

Danas su građani Hadžića, Vogošće, Trnova, Ilijaša bez primarne zdravstvene zaštite. I dok pacijenti očekuju da se konačno utvrdi put pacijenta, zdravstveni sistem počne normalno funkcionisati stanje je sve teže i komplikovanije piše Crna-Hronika.

I na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići bilo je govora o odluci JU DZ KS-a o zatvaranju objekta Doma zdravlja Hadžići nedjeljom. U odluci je direktor JU DZKS-a Abel Baltić objasnio da je JU DZ KS-a godinama prozivana i opominjana od strane Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kao Ustanova u kojoj uposlenici nemaju puni fond sati i da to nije u skladu sa Zakonom o radu.

Uskladiti Pravilnik

– Bez obzira na kvalitet u ovom slučaju bitan je i kvantitet. Ministarstvo zdravstva KS-a je 2021. donijelo Pravilnik o radnom vremenu za sve zdravstvene ustanove u KS-u. Pravilnikom je definisano radno vrijeme i nedjelja kao neradni dan. Zadatak svih zdravstvenih ustanova je bio da usklade svoje Pravilnike što je i učinila JU DZ KS-a.

Dakle mi smo samo uskladili radno vrijeme po nalogu i smjernicama Ministarstva zdravstva KS-a, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, objasnio je Baltić i dodao da je rok za dostavu prijedloga bio decembar 2021. Oformljena je radna grupa koja je prikupljala prijedloge i iznalazila najpovoljnije za uposlenike i korisnike usluga, a da to bude u skladu sa Pravilnikom Ministarstva zdravstva KS-a.

Konačan pravilnik o radnom vremenu dostavljen je Upravnom odboru JU DZ KS-a, kao i Ministarstvu zdravstva KS-a na usvajanje.

– Pravilnikom o radu Ministarstva zdravstva sa kojim smo bili dužni uskladiti pravilnik JUDZKS je uređeno da je nedjelja neradni dan. Pravilnik je stupio na snagu 1. maja 2022. a sa primjenom smo planirali smo početi 6. juna. Rad nedjeljom za prelazni period je također u skladu sa instrukcijom koju smo dobili od Ministarstva zdravstva KS-a, te shodno dopisu na stručnom kolegiju JUDZKS donijeli su prijedloge i zaključke koji su usvojeni, objasnio je direktor JU DZ KS-a.

Iz Press službe JU DZ KS-a su pojasnili i da nedjeljom, pored DZ Hadžići neće raditi ni DZ Trnovo, Ilijaš, Vogošća, Stari Grad i Novo Sarajevo. U ovom prelaznom periodu posao će preuzimati DZ Ilidža, Novi Grad i Centar, a u perspektivi nedjeljom neće raditi nijedan DZ.

U Općini Hadžići smatraju kako se zakoni i pravilnici trebaju donositi u skladu sa potreba stanovnika, odnosno korisnika usluga, te su najavili i proteste, a organizovali su i tematsku sjednicu. U Općini Hadžići živi 30.000 ljudi. Najudaljenija MZ u Općini Hadžići je oko 35 kilometara daleko od Ilidže, doma zdravlja koji bi trebao preuzeti pacijente iz Hadžića tokom nedjelje.

Kada se uzme u obzir javni prevoz koji je inače nepouzdan i loš, posebno nedjeljom kada je posebno reduciran, pacijenti iz općina Hadžići, Vogošća, Trnovo, Ilijaš su zaista u nezavidnoj situaciji. Iz Domova zdravlja su napomenuli da u svim ovim općinama rade punktovi Hitne pomoći koji mogu preuzeti dio posla, međutim, direktorica Hitne pomoći prim. dr. Amra Bašić-Živadinović je na tematskoj sjednici odbila tu mogućnost piše Crna-Hronika.

Postoji limit

– U Zakonu je jasno definisano šta je ono što Hitna pomoć radi i koje usluge pruža, a koje usluge se pružaju na nivou Domova zdravlja. Zavod za hitnu medicinsku pomoć broji 350 zaposlenih i pokriva sve hitne medicinske intervencije na području KS-a koji broji oko 450 000 stanovnika, a pružamo usluge i migrantima, turistima i svima koji se zadese u KS-u. Zbog toga moramo u svakom trenutku imati spremne ekipe HMP koje intervenišu na terenu, u kućnim posjetama, čak i po pozivu Domova zdravlja u hitnim slučajevima. Razočarana sam, preko 20 godina radim u zdravstvu i svaka reforma zdravstvene zaštite je išla na to da drugi rade manje, a da Hitna pomoć radi više i taj trend se nastavlja.

Postoji limit do kojeg Hitna medicinska pomoć može određene stvari pokrivati. Naše ambulante po punktovima nisu registrovane kao ambulante urgentne ili opšte medicine u kojima mi pregledamo pacijente. To su ambulante medicinsko terenskih ekipa koje ne mogu biti bez prostora. Imaju svoj kardiomobil i to je naša ambulanta u kojoj imamo sve što je potrebno za hitnu medicinsku intervenciju.

Međutim, naša empatija je dovela do toga da u noćnim satima u dva ili tri sata iz Hadžića, ilijaša ili Vogošće ne šaljemo pacijenta u centralni objekat na Pofalićima nego, kada smo bili u mogućnosti, pružali smo i na tim punktovima uslugu. A jedino je naš centralni objekat na Pofalićima registrovan kao ambulanta u kojoj se mogao vršiti pregled pacijenata, objasnila je Bašić-Živadinović i naglasila da se i tokom nedjelje moraju pružati redovne terapije, terapija pencilinom, predmedikacija onkoloških pacijenata i sl.

Međutim, ZHP nema resurse za to.

– Ako zakon o radu kaže da ne postoji rad nedjeljom, ja mislim da dežura nije redovno radno vrijeme, jer po zakonu je propisan kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite. Trenutno građanima nije pružena dostupnost primarne zdravstvene zaštite. Naš je posao stresan, ali i fizički zahtjevan. Nije to da vama pacijent dođe, pa ga upišete, pitate šta ga boli i nešto zapišete. Ne znam kako neko zamišlja da mi možemo trčati sa terena u ambulantu, iz ambulante u kućnu posjetu? Po dva sata znaju naše intervencije trajati, saobraćajne nesreće, padovi sa visina, porodi…

Poslije intervencija je auto često krvavo, osoblje je krvavo. Dok se to dovede u red ekipa na punktu ne bude po dva-tri sata. Ne možemo sa 35 ljudi nedjeljom pokriti KS. Ja mislim da je to urušavanje i napad na naše ljudske i materijalne resurse, zaključila je prim. dr. Amra Bašić-Živadinović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija