Građani KS na ultrazvuk štitne žlijezde čekaju po tri mjeseca

Sve je više građana Kantona Sarajevo koji iskazuju nezadovoljstvo zdravstvenom uslugom u Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS.

Nakon ogromnih gužvi i listi čekanja na pregled kod pulmologa, što je prizor koja se može vidjeti mjesecima u svih devet domova zdravlja, velike gužve su i u Službama za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku.

– Kako mi je potreban nalaz ultrazvuka štitne žlijezde, jutros sam otišla u Dom zdravlja Novo Sarajevo gdje i pripadam. Rekli su mi da dođem krajem oktobra jer do tada nemaju nijedan slobodan termin. Razočarana sam jer gdje god krenem, moram čekati i po nekoliko mjeseci – ispričala je za Faktor sugrađanka LJ. B.

U JU Dom zdravlja KS kažu “kako oni sve one koji imaju medicinsku indikaciju – hitno – tako i tretiraju u domenu pneuftiziološkog dispanzera, a posebno radiološke službe”.

– Pravilo je da se onkološki pacijenti, trudnice i sve ono što je u upitnici naznačeno – “cito” tretira hitno, ali treba imati u vidu da to hitno određuje ljekar. Dakle, ljekar je taj koji odgovara za stanje u ordinaciji i svog pacijenta i na osnovu svoje educiranosti, postupajući po etici i načelima, donosi odluku je li nešto hitno ili nije – dodaje Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

Kaže kako je posljedica velikog pritiska na određene zdravstvene službe u domovima zdravlja pandemija koronavirusa.

– Dvije godine smo bili na prvoj liniji odbrane od COVID-19. Svi stručni resursi bili su okrenuti ka tome. Sada je sve došlo na naplatu, imamo zaista zgusnut raspored pregleda. Ljekari daju sve od sebe i većina njih radi preko zadanih normativa – ističe Šarkić.

JU Dom zdravlja KS trenutno ima 10 pulmologa, a procjena Službe za resurse je da bi ih trebalo biti 13. Specijalista radiologije je 14, a, prema procjenama ove zdravstvene ustanove, fali samo jedan.

– Nedostaju nam tri tima pulmologa. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, u Kantonu Sarajevo ima 419.918 stanovnika, a prema normativima jedan tim trebao bi “pokriti” 35.000 osiguranika – objašnjava Šarkić.

Na specijalizaciji iz pneumoftiziologije trenutno su, kaže Šarkić, četiri doktora medicine, a završavaju se u 2024. i 2025. godini.

– I tri doktora su na specijalizaciji iz radiologije, a vraćaju se otprilike kada i pneumoftiziolozi. Pokušavamo premostiti probleme koji se vuku unazad 10 ili 15 godina, a nastali su usljed loše politike planiranja specijalizacija. Ustanova je do sada u nekoliko navrata raspisivala i javne oglase za popunu radnih mjesta specijalista. No na intelektualnim tržištima rada njih nema – kaže Šarkić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79