Građani KS na ultrazvuk štitne žlijezde čekaju po tri mjeseca

Građani KS na ultrazvuk štitne žlijezde čekaju po tri mjeseca


Sve je više građana Kantona Sarajevo koji iskazuju nezadovoljstvo zdravstvenom uslugom u Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS.

Nakon ogromnih gužvi i listi čekanja na pregled kod pulmologa, što je prizor koja se može vidjeti mjesecima u svih devet domova zdravlja, velike gužve su i u Službama za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku.

– Kako mi je potreban nalaz ultrazvuka štitne žlijezde, jutros sam otišla u Dom zdravlja Novo Sarajevo gdje i pripadam. Rekli su mi da dođem krajem oktobra jer do tada nemaju nijedan slobodan termin. Razočarana sam jer gdje god krenem, moram čekati i po nekoliko mjeseci – ispričala je za Faktor sugrađanka LJ. B.

U JU Dom zdravlja KS kažu “kako oni sve one koji imaju medicinsku indikaciju – hitno – tako i tretiraju u domenu pneuftiziološkog dispanzera, a posebno radiološke službe”.

– Pravilo je da se onkološki pacijenti, trudnice i sve ono što je u upitnici naznačeno – “cito” tretira hitno, ali treba imati u vidu da to hitno određuje ljekar. Dakle, ljekar je taj koji odgovara za stanje u ordinaciji i svog pacijenta i na osnovu svoje educiranosti, postupajući po etici i načelima, donosi odluku je li nešto hitno ili nije – dodaje Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

Kaže kako je posljedica velikog pritiska na određene zdravstvene službe u domovima zdravlja pandemija koronavirusa.

– Dvije godine smo bili na prvoj liniji odbrane od COVID-19. Svi stručni resursi bili su okrenuti ka tome. Sada je sve došlo na naplatu, imamo zaista zgusnut raspored pregleda. Ljekari daju sve od sebe i većina njih radi preko zadanih normativa – ističe Šarkić.

JU Dom zdravlja KS trenutno ima 10 pulmologa, a procjena Službe za resurse je da bi ih trebalo biti 13. Specijalista radiologije je 14, a, prema procjenama ove zdravstvene ustanove, fali samo jedan.

– Nedostaju nam tri tima pulmologa. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, u Kantonu Sarajevo ima 419.918 stanovnika, a prema normativima jedan tim trebao bi “pokriti” 35.000 osiguranika – objašnjava Šarkić.

Na specijalizaciji iz pneumoftiziologije trenutno su, kaže Šarkić, četiri doktora medicine, a završavaju se u 2024. i 2025. godini.

– I tri doktora su na specijalizaciji iz radiologije, a vraćaju se otprilike kada i pneumoftiziolozi. Pokušavamo premostiti probleme koji se vuku unazad 10 ili 15 godina, a nastali su usljed loše politike planiranja specijalizacija. Ustanova je do sada u nekoliko navrata raspisivala i javne oglase za popunu radnih mjesta specijalista. No na intelektualnim tržištima rada njih nema – kaže Šarkić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija