Građani pogrešno tumače zakon: Automobil ne smije biti neregistriran ni minute

Motornim vozilom kojem je registracija istekla, ne smije se upravljati ni minutu nakon isteka registracije, striktno je rečeno iz mostarske policije. Naime građani su nam se žalili kako od PS Mostar dobivaju optužne aktove (Zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka) gdje im se stavlja na teret da su upravljali neregistriranim vozilom, što je evidentirano uređajem Renata koji je postavljen u Gradu Mostaru.
Građani bi manje kazne ”Registracija mog vozila, te vozila još jednog kolege, je istekla, cca 10-15 dana. U spomenutom optužnom aktu stoji da smo upravljali neregistriranim vozilom. Kada smo pročitali Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH vidjeli smo da se kršenje člana 207. može sankcionirati na dva načina: Prvi način je kaznom od 100 KM za vozača koji upravlja vozilom čija Potvrda o registraciji je istekla. Točan član je 235. stav 1. točka 30. koji glasi: vozač koji kod sebe nema važeću potvrdu o registraciji za vozilo kojim upravlja ili je ne pokaže na zahtjev ovlaštene osobe (članak 211. stavak (1)), a pri tome stiker naljepnica ne dokazuje da je vozilo registrirano (članak 208. stavak (3) i članak 215. stavak (1)). U ovom slučaju je vozilo registrirao, ali mu je Potvrda istekla, što je naš slučaj. Drugi način je kaznom od 400 KM i zabranom upravljanja motornim vozilom od 2-6 mjeseci (oduzimanje vozačke dozvole) ali za vozača koji upravlja neregistriranim vozilom (znači nije nikad registrirano) ili čija je Potvrda istekla za duže od 30 dana. Točan član je 234a. stav 1. točka 8: i glasi: „vozač koji sudjeluje u prometu vozilom koje je neregistrirano ili čija je potvrda o registraciji vozila istekla za više od 30 dana (članak 207., članak 211. stavak (1))”. Shodno prednjim zakonskim odredbama, a ne treba biti ekspert da bi se shvatilo, prvi način kažnjavanja se primjenjuje kada je registracija vozilu istekla do 30 dana, a drugi način kada je registracija vozilu istekla za više od 30 dana ili kada vozilo kojim vozač upravlja nije nikad registrirano, tj. kupljeno je i voženo bez da je ikad registrirano”, piše nam čitatelj, koji objašnjava svoje shvaćanje zakona.
Kaže i da se žalio u MUP-u, te su tražili da budu kažnjeni sa 100 umjesto 400 KM, no to nije urodilo plodom. ”Također smo (neslužbeno) saznali da postoji više ovakvih optužnih akata, kako bi „obični“ građani znali da ih MUP HNŽ nezakonito kažnjava. Ja ću svoju zaštitu naravno, potražiti na Sudu, te se nadam da će MUP prestati sa ovom nezakonitom praksom”, napisao je čitatelj. Pogrešno tumačenje U mostarskoj policiji za Bljesak.info rekli su da naš čitatelj pogrešno tumači zakon, te da sud primjenjuje iste zakonske odredbe kao i policija i uglavnom ih potvrdi, a u pojedinim slučajevima čak izrekne i veću kaznu. ”Motornim vozilom se ne smije upravljati ni minutu nakon što je istekla registracija.
Policija za to, (sukladno članku 207. Stavak (1), kažnjivo po članku 234a. stavak (1) točka 8) Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH), jedino može izreći minimalnu kaznu od 400 KM, dok je županijski sud nadležan za izricanje i veće kazne. Dio zakona na koji se poziva Vaš čitatelj, a gdje smatra da je trebao dobiti kaznu od 100 KM (Članak 235. Stavak (1) točka 30) se odnosi na nenošenje potvrde o registraciji, odnosno, važeću prometnu dozvolu i sticker. Ukoliko potvrdu ne posjedujete u trenutku kada Vas policija zaustavi, možete dobiti tu kaznu. Dakle još jednom potcrtavamo, vozilo se ne može voziti neregistrirano niti jedan dan”, pojasnili su iz policije. – Građani pogrešno tumače zakon: Automobil ne smije biti neregistriran ni minute Foto: Bljesak.info / Članak 207.
  Trenutno se radi na izmjenama i dopunama zakona, kojim bi se omogućilo da se uvede manja kazna bez zaštitne mjere za neregistrirana vozila do 30 dana i tako napravi razlika za vozila koja su neregistrirana preko 30 dana. Sud potvrdio kazne policije U policiji su nam pokazali i nekoliko presuda, gdje su se građani žalili sudu po istom osnovu kao i naš čitatelj, a sve presude potvrdile su ispravnost primjene zakonskih odredbi. U presudama koje smo imali na uvid, jedan naš sugrađanin je 11 puta snimljen sustavom Renata, te se žalio na kaznu od 400 KM, želeći je smanjiti na 100 KM. No županijski sud ga je za svih 11 puta kaznio po 400 KM, sukladno zakonu zabranjeno mu je upravljanje motornim vozilom u periodu 1 godine, te je za svaki od 11 prekršaja dobio po dva kaznena boda.
A vozač koji ima više od 7 kaznenih bodova, upućuje se na predavanje, a ako još jednom ponovi 7 kaznenih bodova u tijeku godine dana upućuje se na ponovno polaganje. – Građani pogrešno tumače zakon: Automobil ne smije biti neregistriran ni minute
Bljesak
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments