Građani Sarajeva mjesecima trpe torturu, a Vlasti ne rade ništa?!

Redakciji portala Crna-Hronika javila se neformalna grupa građana koja je zabrinuta za svoju sigurnost u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Njihov dopis ali i peticiju prenosimo u cijelosti.

Poštovani mediji povodom novonastale situacije u kojoj su migranti ubili jednog muškarca, a dvojicu teško povrijedili u općini Ilidža, koristimo priliku da vam se još jednom obratimo i podsjetimo vas na nedavni naš dopis koji smo vam uputili mi grupa građana ulice Munira Gavrankapetanovića, naselje Stup, općina Ilidza.

Naime, mi stanovnici ovog naselje već godinama trpimo torturu od strane migranata i drugih sumnjivih lica koje vlasnik nelegalno izgrađenog objekta dovodi i pruža im usluge smještaja u svom privatnom objektu.

Već godinama smo upozoravali na ovaj problem sve nadležne, koji se kako vidimo iz medijima danas utrkuju u davanju izjava za ovaj problem, a nisu za godinu i po dana uspjeli zaustaviti jednog čovjeka koji dovođenjem migranata u svoj objekat u našoj ulici sije strah.

Takođe, šaljemo vam i tekst peticije koju je potpisalo više od 80 građana naše ulice i koju ćemo dostaviti svim nadležnim institucijama, a prije svega je zbog novonastsle situacije šaljemo je medijima.

Podjsćemo vas da je u objektu u našoj ulici danonoćno smješteno na desetine migranata, a kada policija dođe vlasnik im ne otvara vrata. Policija nama građanima kaže da je nemoćna i da nema pravo ući bez dozvole.

Mi, grupa građana, porodice koje broje veliki broj male djece, iz zgrada Munira Gavrankapetanovića 108, Munira Gavrankapetanovića 106 i nekoliko okolnih privatnih kuća, obraćamo vam se i dostavljamo potpisnu peticiju i apel za pomoć zbog danonoćne torture koju trpimo više od godinu dana od strane vlasnika nelegalno izgrađenog objekta preko puta broja 108.

Već ste od ranije upoznati da vlasnik u svom objektu okuplja migrante, sumnjiva lica, između ostalog, lica optužena za razna krivična djela i lica koja su bila optužena i kasnije osuđena za ubistvo (zbog čega je vlasnik bio i svjedok u sudskom procesu – poznato iz medija). Također, poznato vam je iz naših ranijih dopisa da gotovo svaku veče na naš poziv policija izlazi na teren, ali vam je isto tako poznato i da vlasnik policiji dosta često ne dozvoljava da uđu u objekat, pa praktično imamo igru mačke i miša koju vlasnik igra sa nama građanima, ali nažalost i sa policijom. Ne ulazimo u zakonske okvire i procedure, već samo navodimo činjenice za dobrobit svih nas kako ova situacija ne bi eskalirala na našu štetu.
Ne trebamo vas podsjećati na tragediju koja se desila u noći 17. novembra upravo u općini Ilidža u kojoj su upravo migranti ubili jednog građanina BiH.

Kada je riječ o dešavanjima u ulici Munira Gavrankapetanovića poznato vam je iz ranijih dopisa da je vlasnik nakon jedne od racija, odmah po odlasku velikog broja policajaca sa terena, izašao u noćnim satima na ulicu i glasno vodio konverzaciju sa nama nepoznatim licem upućujući i pokoju psovku općenito u pravcu zgrade 108. Tvrdio je da mu niko ne može ništa i da će nastaviti, a nastavio je pa čak i krenuo u neku vrstu „obračuna“ (još uvijek ne fizičkog) sa nama građanima. Pritom istu veče u objekat je primio nekoliko migranata samo nekoliko minuta nakon odlaska policije.

Dana 14. novembra, oko 18 sati smo imali novu neugodnost. Nakon što smo prijavili policiji da migranti ulaze u objekat policija je obavila razgovor sa vlasnikom. Policiji nije dozvolio da uđe u objekat, ali je nakon odlaska policajaca otvoreno krenuo u traženje „aktera“. Tako je uzeo sebi za slobodu i sa svog balkona obratio se jednom od nas (prijavljeno policiji 14. decembra). Obratio se riječima: „Jel ti meni zoveš policiju. Jesi li se ti meni navalio na kosti. Ti ćeš meni da zoveš policiju“. Samo zahvaljujući tome što je stanar iz naše zgrade odreagovao civilizovano i bez namjere da polemiše, izbjegnuta je možda i žučnija rasparava ili ne daj Bože nešto gore od strane vlasnika objekta koji je krenuo sa otvorenom namjerom da se svađa.

Dan kasnije, 15. novembra, u prijepodnevnim satima, vlasnik objekta je ispred zgrade više puta izlazio na ulicu i u konverzaciji sa nama nepoznatim licima stvarao atmosferu straha govoreći između ostalog da on zna ko mu sve ovo radi i da će on stati tome u kraj. Pritom migranti i druga sumnjiva lica i dalje danonoćno ulaze u njegov objekat uz njegovo dopuštenje. Ne trebamo vas podsjećati da su prema policijskim izvještajima, dostupnim kroz medije u objektu ranije tokom nekih racija nađena i nedozvoljena sredstva, opojne droge i slično.

Ovo su samo neke od svakodnevnih situacija kroz koje prolazimo već duže od godinu dana. I zbog svega toga mi, grupa građana, potpisnici peticije pitamo se s pravom:

Trebamo li ubuduće čekati neku osvetu zbog naših stalnih apela za pomoć i zaštitu?

  • Može li pojedinac biti iznad zakona, ponašati se drsko, kao vladar, raditi šta želi i kako želi?
  • Da li je uredu da lica bez imena i prezimena i sumnjive biografije namjerno gledaju u pravcu naših stanova?
  • Trebamo li i dalje sa strahom izlaziti iz naših stanova i kuća?
  • Trebamo li i dalje spuštati roletne naših stanova sa prvim mrakom?
  • Trebamo li vjerovati riječima policajaca na terenu „ma neće oni i on vama ništa“?
  • Trebamo li čekati da nam oni ili on uradi nešto ili je već sada svima jasno da se to može desiti?
  • Da, tačno je da niko nije kriv dok se ne dokaže, ali je isto tako tačno da nadležne službe već sada imaju i previše prijava i dokaza po ovom pitanju, a nekada je ako ništa drugo potrebno i preventivno djelovati.

Još jednom, svima kojima je ovaj dopis upućen, zahvaljujemo se na razumijevanju, pomoći i na svemu do sada učinjenom uz molbu da nas zaštitite i omogućite život bez straha! Sve do sada što su uradili nadležni nije urodilo plodom, a sigurnosna situacija je kao što znate i znamo iz dana u dan sve gora po nas građane.

U prilog vam dostavljamo potpise samo dijela građana koji smatraju svoju sigurnost ugroženom, žive u strahu ili su doživjeli neku neugodnost ili prijetnju ili napad od strane vlasnika i lica koja on dovodi u svoj nelegalni objekat. Napominjemo vam da migranti nisu jedina sumnjiva lica koja borave u objektu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79