Nermin Nikšić: Ovo će da bude najbolja turistička sezona!

Foto: FENA

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izrazio je uvjerenje da će ova godina obilježiti najuspješniju turističku sezonu u Bosni i Hercegovini, što je istaknuto na otvaranju prvog Sarajevo Travel Festa-Destination Festivala. Nikšić je naglasio da su brojke u prvom kvartalu ove godine pokazale da će turizam biti ključni faktor ekonomskog rasta.

“Vlada Federacije BiH prepoznala je da turizam može biti pokretač razvoja, a ne samo socijalna priča. Zbog toga smo udvostručili budžet za turizam ove godine. Rekordni brojevi turista u 2023. godini govore da turizam otvara brojne mogućnosti u našoj privredi”, rekao je Nikšić.

Premijer je također izrazio uvjerenje da će dodatna sredstva biti osigurana kako bi se podržali kvalitetni projekti u turizmu, što će omogućiti radnicima u tom sektoru da razvijaju vlastite poslove.

Ministrica okoliša i turizma FBiH, Nasiha Pozder, najavila je saradnju s Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske kako bi zajedno promovirali BiH putem snimanja promotivnog materijala. Također, istaknula je napore na suzbijanju sive ekonomije na platformama poput Bookinga i Airbnba.

Na festivalu su predstavljeni paneli o turizmu i revitalizaciji zajednica, izazovima održivog turizma te inovacijama u turističkim destinacijama.

Antonella Di Sandri iz Delegacije EU u BiH istakla je da turizam prolazi kroz period dinamičkog rasta nakon pandemije te da sektor bilježi pozitivne trendove. Istaknula je važnost kvalificirane radne snage i brendinga kako bi BiH privukla više turista.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ljiljana Lovrić, istakla je značaj turizma za ekonomiju BiH te napredak koji je ostvaren u prošloj godini. Pozvala je na brze i sinhronizirane akcije kako bi se zadovoljile potrebe turista i izazovi s kojima se sektor suočava.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je glavni pokrovitelj festivala, a ministar Zlatko Mijatović je istakao važnost razvoja turizma za Kanton Sarajevo i cijelu zemlju. Očekuje se da će ovogodišnji festival, koji okuplja učesnike iz 15 država, postati važan događaj na turističkoj mapi regije.

Ovaj festival predstavlja priliku za povezivanje turističkih agencija, kompanija i platformi iz različitih zemalja, što će doprinijeti promociji BiH kao atraktivne turističke destinacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79