Kreće teretni voz a ne putnički voz iz Podlugova za Vareš

Kreće teretni voz a ne putnički voz iz Podlugova za Vareš


Portal Crna-Hronika je dana 14.12.2023. godine objavila tekst pod imenom Građani sretni: Ponovo kreće voz iz Podlugova za Vareš, povratna karta 12 KM.

Objavili smo da nakon 31 godine od danas ponovo saobraća voz na realciji Podlugovi – Vareš, a razlog za to je skori početak eksploatacije mineralnih resursa u ovom dijelu BiH što nije tačna informacija te se izvinjavamo svojim čitateljima.

Naime radi se o teretnog transportu a ne o putničkom.

Dakle, nije sasvim tačno da je u decembru 2023. godine ponovo uspostavljen saobraćaj ovom prugom nakon 30 godina. Tri decenije pauze odnosi se na redovni putnički saobraćaj, ali on nije uspostavljen, budući da se pruga zasad koristi samo za teretni saobraćaj.

Željeznička pruga na dionici Podlugovi – Vareš Majdan (pruga Podlugovi – Droškovac) obnovljena je i osposobljena za željeznički saobraćaj teretnih vozova kojim će ruda iz Vareša biti prevožena do luke u Pločama. Njom neće saobraćati putnički vozovi, kako bi se to moglo zaključiti iz naslova i tekstova. Red vožnje putničkih vozova Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine za 2023/2024. godinu, koji važi od 10.12.2023. godine, ne pokazuje parove putničkih vozova koji bi se kretali na navedenoj relaciji.

Pruga je otvorena i za prevoz tereta drugih firmi s ovog područja koje za to iskažu interes. Kada je riječ o uvođenju putničkog saobraćaja na ovoj pruzi, iz Željeznica FBiH naveli su da to zavisi od Vlade Zeničko-dobojskog kantona koja bi trebala prepoznati interes svojih lokalnih zajednica i iskomunicirati sa Željeznicama FBiH potrebu za uvođenjem putničkih linija.

Tridesetogodišnja pauza saobraćaja na pruzi, koja je isticana u naslovima, ustvari se odnosi na redovni putnički saobraćaj, ne na bilo koji oblik željezničkog prevoza. Kako nam je rečeno iz Željeznica FBiH, ovom dionicom odvijao se saobraćaj teretnih i turističkih putničkih vozova do oštećenja pruge u augustu 2013. godine.

 

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija