Građani već skeptični o dodjeli 64,5 miliona KM. Delić: Možete priložiti tuđi žiroračun

Hiljade građana napravili su danas gužve ispred općina i policijskih uprava tražeći CIPS-ovu potvrdu o prebivalištu. CIPS im je jedan od dokumenata koji je potreban kako bi se prijavili na javni poziv za pomoć energetski siromašnim kućanstvima.

EU je FBiH dala 64,5 miliona KM za ugrožene kategorije društva, a Ministarstvo rada i socijalne politike je objavilo prijave za 600 KM pomoći po porodici.

Širom FBiH veliki redovi za CIPS. To je samo potvrda koliko smo siromašni

Mnogobrojni čitatelji portala Crna Hronika nam govore da su ogorčeni na politiku prijava za pomoć, što zbog gužvi, što zbog sumnje u izbor porodica koje će dobiti pomoć.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić danas se obratio na press konferenciji i pojasnio tehničke segmente i detalje oko papirologije koja vam je potrebna.

Podsjetimo, novinari su prije samo par dana otkrili kako su Skupština KS i predsjedavajući Elvedin Okerić pod sumnjivim okolnostima dodijelili stotine hiljada budžetskog novca NiPovim udrženjima, a na spisku udruženja se upravo našlo i udruženje Adnana Delića.

Delić se danas nije dotakao afere, ali je pokušao odgovoriti građanima kako će skupiti dokumentaciju za pomoć, ali i šta trebaju uraditi građani koji nemaju bankovni račun.

Delić je rekao da građani koji nemaju otvoren račun u banci, uz prijavu mogu priložiti broj žiroračuna sebi bliske osobe.

“Sva potrebna dokumentacija je navedena u javnom pozivu i ona podrazumjeva prijavni obrazac, CIPS prijavnice svih članova domaćinstava, kućnu listu potpisanu i ovjerenu i dokaz o vlasništvu računa na koji će biti uplaćena sredstva”, istakao je Delić.

Kaže i da su domaćinstva koja će ostvariti pravo na novčanu pomoć podjeljena u četiri kategorije, da su sredstva ograničena na 64,5 miliona KM i da ne postoji opcija da ova pomoć bude podijeljena svim građanima Federacije BiH, te kako postoje porodice koje imaju pravo na pomoć, ali nemaju potrebu!?

“Razne kategorije u FBiH imaju razna prava, ali možda nemaju potrebe. Zbog toga imate ljude koji imaju pravo, a nemaju potrebu, a primaju ogromna novčana sredstva sa raznih nivoa vlasti u državi BiH. Također, imate one koji imaju potrebu, a nemaju pravo i nemaju mogućnost da prime ovakva i slična sredstava”, zaključio je Delić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79