Foto Forbes; Udruženje Una
Gradnja hidroelektrane na Uni zaustavljena, ali pravna borba još nije završen

Gradnja hidroelektrane na Uni zaustavljena, ali pravna borba još nije završen


Gradnja mini hidroelektrane kod izvora Une je zaustavljena odlukom Državnog inspektorata, ali pitanje hoće li se radovi nastaviti i dalje ostaje otvoreno.

Udruženje Una, koje se bori protiv ovog projekta, podnijelo je zahtjev za poništenje građevinske dozvole, no taj proces bi mogao potrajati i do godinu dana.

Advokatica Ajna Mujević iz Udruženja Una prokomentirala je za Forbes Hrvatska trenutnu situaciju, navodeći da u ovom trenutku nema rizika za nastavak gradnje jer je Inspektorat izdao rješenje o obustavi radova.

Ipak, Mujević naglašava kako još uvijek nije imala uvid u to rješenje, pa ne može precizno reći kako je obustavljanje radova formulirano.

Firma Pipra iz Kaštel Štafilića, ne može nastaviti radove bez rizika od prekršaja ili kaznenog djela. Prvostepena odluka kojom su od Ministarstva tražili poništenje treba biti gotova u 30 dana od prijave.

Može se produžiti ako nakon toga dođe na Upravni sud, no to ne bi trebalo trajati duže od godine. Proces se obično sastoji samo od tužbe, odgovora i jednog ročišta.

Čak i ako odluka ne bude poništena, investitor ne smije graditi dok se ne primijeni odluka inspektorata. Udruga Una podnijela je i upravnu tužbu protiv investitora Upravnom sudu u Splitu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija