Gradnja kuće iz temelja za 15 posto jeftinija proces u odnosu na kupovinu

U Bosni i Hercegovini, kao i u većini evropskih zemalja, trendovi na tržištu nekretnina su u žiži javnosti zbog značajnih promjena koje su obilježile proteklu godinu. Dok je u većini evropskih država zabilježen pad cijena nekretnina, situacija u BiH pokazuje suprotan trend – kontinuirani rast, što predstavlja izazov za domaće kupce i investitore.

Prema posljednjim podacima, cijene nekretnina u BiH bilježe rast između 5 i 10 posto, dok je situacija u susjednoj Hrvatskoj još izraženija. Saša Perko, direktor u Dominvest grupi, ističe za Večernji list da je jedan od ključnih faktora rasta cijena nedostatak građevinskih materijala, čije su cijene i dalje u porastu. Ovaj trend dodatno potencira visoka potražnja za građevinskim uslugama, što je rezultiralo značajnim povećanjem troškova radova.

“Zbog velike potražnje za građevinskim radnicima, cijena usluga rapidno raste. Za iste usluge koje su bile dostupne po primjerenim cijenama prije četiri godine, danas je potrebno izdvojiti dvostruko više, ponekad i više od toga”, istakao je Perko.

Osim domaćih faktora, rast cijena nekretnina u BiH djelomično je posljedica i širih regionalnih i globalnih trendova. EU natječaji i potreba za obnovom zbog nedavnih potresa u regiji dodatno su podigli cijene građevinskih usluga. Cijene zemljišta su također drastično porasle, što je rezultiralo kontroverzama oko opravdanosti takvih povećanja.

“Gledajući dugoročno, teško je odrediti realnu vrijednost nekretnina u ovom trenutku. Cijene zemljišta su udvostručene u periodu kada se kvaliteta zemljišta nije bitno promijenila”, napomenuo je Perko.

Uprkos izazovima, stručnjaci poput Perka savjetuju da je ovo povoljan trenutak za dugoročne investicije u nekretnine, s obzirom na stabilne inflacijske stope koje mogu dodatno podići vrijednost nekretnina u budućnosti.

“Ako planirate dugoročno ulaganje, sadašnji trenutak može biti optimalan. Inflacija od 2 do 2,5 posto godišnje može značiti da će vrijednost vaše nekretnine za 40 godina porasti dvostruko ili čak više. Ako se brzo želite obogatiti, možda je bolje razmotriti druge vrste investicija”, savjetuje Perko.

Nedostatak radne snage je još jedan ključni problem koji utiče na cijene i brzinu izvođenja građevinskih projekata u BiH. Mnogi građevinski stručnjaci napuštaju zemlju u potrazi za boljim prilikama u inostranstvu, što dodatno opterećuje domaće tržište rada.

Najava mogućeg blagog smanjenja kamatnih stopa od strane Europske središnje banke donosi određeni optimizam, ali stručnjaci upozoravaju da to neće nužno dovesti do značajnog oporavka tržišta. Budući razvoj situacije uveliko će zavisiti od globalnih ekonomskih kretanja i regionalnih političkih faktora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79