Gradonačelnik pao na ispitu: Okrenuo leđa djeci s poteškoćama u razvoju

Grad Zagreb je obavijestio korisnike nekadašnje državne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu da više neće primati gradsku naknadu od 26 ili 50 eura mjesečno. Ova odluka je donesena nakon što je stupio na snagu Zakon o inkluzivnom dodatku, koji je objedinio sve naknade pod istim nazivom – inkluzivni dodatak. Korisnici su iznenađeni ovom promjenom, a među njima je i 15-godišnji Ivano, sin Suzane Rešetar, predsjednice uuženja Sjena za pomoć djeci s teškoćama i njihovim obiteljima.

Ivano, koji ima najteži stepen autizma, više ne prima gradsku naknadu za pomoć i njegu zbog nedavno dobivenog rješenja o inkluzivnom dodatku.

Suzana Rešetar ističe da su djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom dosad primale naknadu Grada Zagreba, ali da se situacija promijenila dolaskom Zakona o inkluzivnom dodatku. Grad Zagreb nije donio odluku o nastavku isplate svoje naknade, nazvane “nadstandardom”, korisnicima inkluzivnog dodatka.

Iz Grada Zagreba navode da su izmjene njihove odluke trenutno u javnom savjetovanju te da će uvesti naknadu na inkluzivni dodatak čim budu poznati temeljni parametri za oblikovanje novog nadstandarda.

Suzana Rešetar kritizira Grad Zagreb zbog nedostatka obavijesti korisnicima o ukidanju isplate, ističući da su korisnici ostavljeni u neizvjesnosti o mogućem povratku naknade i isplati zaostataka.

Dok god korisnici ne prime rješenje države o inkluzivnom dodatku, Grad Zagreb će im isplaćivati gradsku pomoć, ali će to trajati duže od onih koji su već dobili rješenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79